körkép

2019.07.12. 17:30

A hétvégén már hazai görögdinnyét ehetünk

Tavaly ilyenkor már tele voltak a boltok, piacok a magyar görögdinnyével, az idei szezon valamivel később kezdődik. Ám a lédús gyümölcs kedvelőinek nem kell sokáig várniuk, a hétvégén már a hazai dinnyék közül válogathatnak.

Tóth Viktória

Az ormánsági gazdák életét is megnehezítette a májusi szeszélyes időjárás, helyenként akár 300 milliméter eső zúdult a területekre. A virágzás idején hűvösebbek voltak az éjszakák, az alagútfóliák kitakarását is május végéig halogatták a termelők.

Szín József gerdei gazda hosszú évek óta foglalkozik dinnyetermesztéssel, lapunk kérdésére elmondta, idén körülbelül két és fél, három héttel később érkezik a magyar dinnye a piacokra mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy míg a baranyai termelők közül tavaly június 20-a körül már többen is szüreteltek, idén most hétvégén jelenhetnek meg az első ormánsági görögdinnyék a piacokon, s így akár szeptember végéig is elhúzódhat a szezon.

A szakemberek a kezdeti nehézségek ellenére jó esztendőre számítanak. Összességében eddig biztatók a kilátások, ám a csapadékos május miatt az ültetvények gyomosak, a gyomlálást pedig kézzel kell elvégezni, ami nagy kihívást jelent. A gazdák véleménye szerint a termények betakarítását a munkaerőhiány is nehezíti, kevés a segédmunkás, a termelők gyakran diákokat is alkalmaznak főszezonban.

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural. A kereslet pedig nagy mértékben függ az időjárástól, a gyümölcsből a kánikulában fogy a legtöbb. A magyar dinnyeszezon egyébként a sárgadinnyével indult, melyet már néhány napja a bevásárlóközpontokban is lehet kapni.

Jelentősen csökkent a termőterület

A megyében a korábbi 550-600 helyett ma alig 150 hektáron termelnek görögdinnyét. A betakarított termés is csökkent, míg a kétezres évek elején több mint 20 ezer tonna dinnye termett Baranyában, tavaly mintegy 6 ezer tonnát szüreteltek. Az országos termésmennyiség is csökkent, 180 ezer tonna körül alakult az utóbbi években. A magyar terméssel elsődlegesen a belföldi piacot látják el, az elmúlt években az export évente 50-70 ezer tonnát tett ki, a német és a skandináv piacokra kerül a legtöbb magyar dinnye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!