fesztiválkörkép

2019.07.16. 12:52

A vihar okozza a legtöbb gondot a szervezőknek

Már túl vagyunk jó néhány nyári fesztiválon, több ezren vettek részt az idei Fishing on Orfűn, a Pécsi Fényfesztiválon, vagy a hétvégi Rozé Fesztiválon, de még számos programot tartogat számunkra a nyár Baranyában is.

Zs. K.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei az idén eddig 126 fesztivált ellenőriztek az országban. Általánosságban elmondható, hogy a rendezők ügyelnek a fesztiválozók biztonságára, csak kisebb hiányosságokat tártak fel. Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője néhány egyszerű szabályra hívta fel a figyelmet, melynek betartásával mindenki biztonságban szórakozhat: sátrunkat csak a kijelölt helyen szabad felállítani, annak helyét pedig úgy kell megválasztani, hogy ne legyenek a sátor felett és annak közelében instabil tárgyak, veszélyes fák.

A nyári fesztiválok többségét a vihar miatt kell félbeszakítani. Tavaly például a Harkányi Fürdőfesztivál utolsó estéjének koncertjét kellett a szervezőknek megszakítaniuk, korábban pedig a Sétatér Fesztiválról kellett a tömeget terelni emiatt. Ha tömegben esernyőt használunk, az balesetet okozhat, aki nem akar megázni, vigyen magával esőkabátot.

A legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leg­gyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni.

Vihar idején sem fa alá, sem színpad alá vagy köré ne meneküljünk. Ott nemcsak a villámcsapás jelent veszélyt, hanem a szél kicsavarhatja a fát is, vagy ágak törhetnek le róla. Baj esetén hívjunk segítséget a 112-es segélyhívó számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!