Görcsöny-Pellérd

2019.07.18. 13:34

Egymás után vágják ki a fákat az út mellett

Felháborodottan hívta fel szerkesztőségünket egy olvasónk tegnap reggel, hogy Görcsöny–Pellérd közötti útszakaszon száznál is több lombos fát vágtak ki az elmúlt napokban.

Zs. J.

Mint elmondta, nem érti, miért kell kivágni ezeket a fákat. Kíváncsi volt arra, hogy mi indokolta a fák kivágását a vegetációs időszakban, és hogy telepítenek-e új csemetéket a helyükre.

Lapunk megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóosztályát. Közölték, Baranyában a hetvenes években zajló faültetési program keretében az utak mellett nagy mennyiségű nemes nyárfát ültettek. Mint megemlítették, ezek a fák mára pusztán méretüknél fogva is komoly kockázatot jelenthetnek a közlekedőknek, ezért az 5801-es Pécs-vajszlói összekötő úton ezeket a fákat vágták ki, mely munkálatok közlekedésbiztonsági célt szolgálnak.

Mint a közút sajtóosztálya lapunknak elmondta, a nyárfák állami tulajdonban vannak, és azokat nem társaságuk munkatársai vágják ki. A szaktevékenységgel foglalkozó vállalkozó egy meghatározott eljárásrend szerint végzi ezt a munkát, a kitermelésükre így sor kerülhet akár a vegetációs időszakban és azon kívül is. Baranya megyében Illocska és Drávaiványi térségében tartják még közlekedésbiztonsági szempontból leginkább indokoltnak a nyárfák kitermelését.

Hozzátették, hogy a megyében kezelt közúthálózat környezetében ütemezetten telepít új cserjéket a társaságuk, természetesen figyelve arra, hogy azok összhangban legyenek a közlekedésbiztonsági elvárásokkal, így például nagy törzsátmérővel rendelkező fákat útburkolat közelébe nem telepítenek.

Újakat ültetnek

Amint arról lapunk is beszámolt, tavaly mintegy százhetven fát (zömében nyárfát) vágtak ki az 57-es főút Kozármisleny és Szederkény közötti útszakaszon. A fakivágást akkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóosztálya azzal indokolta, hogy a 2017-es viharokban a fák megsérültek vagy elöregedtek, és ezért váltak balesetveszélyessé. Akkor azt ígérték, hogy helyükre masszívabb, a szélsőséges időjárásnak ellenállóbb fákat telepítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!