szenzációs lelet

2019.07.10. 15:52

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyházban

A pécsi székesegyház altemplomában végeztek ásatásokat májusban és júniusban a Janus Pannonius Múzeum régészei. Felfedezéseiket szerda délután mutatták be.

T. V.

Fotó: Laufer László

Hatvan négyzetméteren végeztek feltárást, a kutatás a székesegyház altemplomának keleti harmadára és középső részére terjedt ki. Tóth Zsolt a feltárás vezetője, Buzás Gergely konzulens, Udvardy György pécsi megyés püspök és Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója számoltak be a felfedezések jelentőségéről.

Tóth Zsolt elmondta, a tervásatás céljai a következőek voltak: a székesegyház építéstörténetének pontosítása, az első középkori építésű székesegyház helyének meghatározása, Orseolo Péter király sírhelyének lokalizálása és a földradaros kutatás alapján feltételezhető késő római temetői épület ásatással való hitelesítése. Mint mondta, minden előzetes célkitűzésükre választ kaptak.

Az altemplom középső részén előkerült egy jelentősebb késő római kori temetői épület, amelyet vélhetően a 4. század utolsó harmadában építettek. A jelenlegi pécsi székesegyház eredete tehát ebben az ókeresztény mauzóleumban testesül meg. Mint azt a püspök is elmondta, ez a dolog a római kor utáni kontinuitás és a továbbélő szentkultusz eddigi legszilárdabb példája Pécs településtörténetében.

Ezután a mauzóleumhoz igazították az első egyhajós középkori székesegyházat, melyet Orseolo Péter, a második Árpád-házi király alapított. A kutatás eredményei alapján a pécsi püspökség első középkori építésű székesegyháza a mai altemplom középső részén, az északi és a déli pillérsor között emelkedő, ahhoz nagyon hasonló hosszméretű egyhajós templom volt. Az altemplom középső sávjának keleti részén a főoltár előtt két sírhelyet rejtett a föld. A sírok üresek voltak, ami azt jelenti, hogy nem kirabolták, hanem tudatosan felszámolták a sírokat. A régészek szerint a keletebbi sírba annak idején magát Orseolot temették el, a másik sírhely egy szentkultusszal rendelkező személy csontjait rejthette.

Visszatemetik

A feltárt romokat a jövőben szakszerűen visszatemetik, az eredményekről információs tábla fog tudósítani a helyszínen. A feltárás közben készült képekről további információkat a Pécsi Egyházmegye hivatalos honlapján lehet találni. Mint azt a sajtótájékoztatón megtudtuk, a feltárás munkálatairól kisfilmet is készítettek, melyet a közeljövőben ugyanitt lehet majd megtekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!