pótolni kell

2019.08.15. 07:00

Vannak, akik vizsgára készülve töltik a nyarat

Az augusztus a nyaralás mellett a pótvizsgák időszaka is, az általános és középiskolákban ezekben a hetekben tartják a megmérettetéseket. Az őszi érettségire is készülnek már a diákok, a jelentkezés szeptember elején zárul.

Tóth Viktória

Fotó: Pezzetta Umberto

Bő két hét van még vissza a nyárból, a baranyai diákok többsége vízparton, rokonoknál tölti el a szünidő hátralevő részét. Nem úgy mint az a néhány ezer 5–12. évfolyamos tanuló, akinek most javítóvizsgára kell készülniük. Bizonyítványukban ugyanis a múlt tanév végén egy vagy több elégtelen osztályzat szerepelt.

A sokéves statisztika szerint a diákok legnagyobb része matematikából, illetve más természettudományos tárgyból kénytelen pótvizsgázni, de a történelem, és az idegen nyelvek is sokaknál nehéznek bizonyulnak. A javítóvizsgára kötelezett tanulók az iskolaigazgató által meghatározott időpontban, jellemzően augusztus utolsó két hetében számolhatnak be.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a 2019-es őszi érettségi vizsgák dátumait. Eszerint az érettségik idén október 11-én kezdődnek nemzetiségi nyelvi és irodalmi vizsgával és október 25-én zárulnak. Az érettségi időszak szóbeli vizsgáit november 7-e és 22-e között tartják.

A jelentkezési lapokat a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban – Baranyában a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium és a Pécsi Szakképzési Centrum – lehet beszerezni. Ezt azoknak kell kitölteniük, akik nem állnak tanulói jogviszonyban egy intézménnyel sem, de szeretnének érettségizni, a jelentkezési határidő szeptember 5. Díjtalan az érettségi, ha a diák rendelkezik jogviszonnyal és a vizsgát az érettségi megszerzéséig leteszi. Ha már nem diákként szeretne valaki érettségizni akkor fizetnie kell, a középszintű érettségi 22 ezer forintba, az emelt szintű 37 ezer forintba kerül tárgyanként.

Hamarosan már az iskolákban lesznek a tankönyvek

Idén összesen 13 millió tankönyv érkezik az ország csaknem négyezer iskolájába. A kiszállítást augusztus 1-én kezdték, a tervek szerint augusztus 31-re mindenhova eljutnak majd a kiadványok. Az iskolákba előre egyeztetett időpontban érkeznek a könyvek, a kézbesítés időpontját kétórás időintervallumban adják meg.

Az 1–9. évfolyamon minden diák térítésmentesen kapja a tankönyveket használatra. A felsőbb évesek közül az aktuális tanévben azoknak nem kell fizetniük a könyvekért, akik szociálisan rászorultak vagy nagycsaládosok. Ám jövő szeptembertől már 1–12. osztályig, illetve a szakképzés rendszerében az állam fogja biztosítani a tankönyveket, csökkentve ezzel a családok terheit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!