tudásközpont

2019.08.27. 11:20

Virológusok vallanak veszélyes munkájukról

Az Antall József Tudásközpont „Különleges hivatások” című rendezvénysorozata a szélesebb közvélemény számára kevésbé ismert, izgalmas szakmákba nyújt betekintést. Ennek keretében az intézmény vendégei voltak már mentőkutyák és társaik, egy közel-keleti haditudósító, valamint a nemzetbiztonsági szakszolgálat és a terrorelhárítók vezetői is.

Az országban a Pécsi Tudományegyetem rendelkezik a legmagasabb szintű virológiai kutatólaboratóriummal, ahol sci-fikbe illő környezetben foglalkoznak olyan halálos vírusokkal, mint a pestis vagy az ebola, amely pár éve Afrikában számos áldozatot követelt.

Mennyire vagyunk biztonságban ma ezektől? Milyen új vírusok jelentenek majd kockázatokat a 21. században? Milyen szerep hárul a laboratóriumi kutatókra egy esetleges járvány megelőzésében, elhárításában? A PTE munkatársai milyen kutatásokkal segítik a vírusokkal szembeni küzdelmet? Hogyan lesz egyáltalán valakiből virológus? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a meghívott szakértőkkel.

Ezúttal Dr. Jakab Ferenc tanszékvezető, a PTE TTK tudományos dékánhelyettese és Dr. Kemenesi Gábor, a Genetikai és Molekuláris Biológia Tanszék munkatársa lesz a vendég.

Az eseményre szeptember 17-én, kedden 18:00 órakor kerül sor a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!