Kozármisleny

2019.09.28. 08:06

A szellemi kulturális örökség része lett a tojásírás

Egy baranyai magánszemély kezdeményezésre felkerült a szellemi kulturális örökségek nemzeti jegyzékébe a tojásírás. Az erről szóló okiratot nemrég vehette át Kaposváron a kulturális örökség napján Mosonyi Éva, a kozármislenyi Kaptár Egyesület tojásíró népi iparművésze.

Zs. J.

A Széchenyi téren helyi tojásfestők míves díszeiből vásárolhattunk

– Immár ötven éve foglalkozom tojásírással, a kékesdi nagymamámtól tanultam – tudtuk meg Mosonyi Évától. – A kékfestés, a vadászati hagyományok, a kalocsai hímzés már szerepelt a listán, így elhatároztam, megpróbálom elérni, hogy a tojásírás is felkerüljön.

A szellemi kulturális örökségek nemzeti jegyzékébe való felkerüléshez egy formanyomtatványt kell kitölteni, amelynek elbírálására évente egyszer kerül sor. Mosonyi Éva koordinálta a szakág szereplőit, így a beadványt támogatta még összesen harminc tojásíró, valamint intézmények (Néprajzi Múzeum, Hagyományok Háza) és önkormányzatok is.

– A tojásírás egy élő hagyomány. Szerencsére sokan ismerik a viaszos tojásdíszítési technikát, a mintákat, de hogy miért vannak, ezt kevesen tudják. A feladatunk a tojásírás népszerűsítése az országban, és a népi hagyományok megőrzése, továbbadása – tette hozzá.

Mosonyi Évának a fentiek mellett egy másik vállalkozása is van, ahol csokoládét készít. Mint megtudtuk, nemcsak pécsi elemek jelennek meg a csokoládén, hanem a hímes tojások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!