A mellrák nem fáj

2019.09.16. 11:30

Fiatal lányokat tanítanának az önvizsgálatra

Az időben felismert mellrák többségében gyógyítható. A Mellünk Egészségéért Program részeként idén először Pécsett is tartanak tanfolyamot védőnőknek, háziorvosi asszisztenseknek, szakdolgozóknak – cél, hogy segítségükkel többek közt a fiatal lányok figyelmét is felhívják a szűrések és a rendszeres önvizsgálat fontosságára.

Wald Kata

_GER5471.jpg

Fotó: Baranyai Gerda

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, évente kb. ötezer új beteget diagnosztizálnak hazánkban. Az emlőrák – ha időben felismerik – az esetek többségében gyógyítható, mégis évente több mint 2000 nő életét veszi el. Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet többek között a szűrővizsgálatok fontosságára, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány egy szépségápolási termékekkel foglalkozó cég együttműködésével egyedülálló edukációs programsorozatot hozott létre: hogy minél több szakemberhez jusson el a Mellünk Egészségéért Program, védőnőknek, háziorvosi asszisztenseknek és szakdolgozóknak rendhagyó módon idén három vidéki városban – köztük Pécsett szeptember 18-án – lesz lehetőségük az emlőrák gyógyításával kapcsolatos ismereteik bővítésére.

A cél, hogy az egészséges életmódra nevelésben egyébként is sokat vállaló szakemberek a jövőben megtanítsák a nőket és kiemelten a fiatal lányokat a mell helyes önvizsgálatára, és felhívják figyelmüket az emlőrák veszélyeire.

– A mellrák a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, ezért fontos, hogy a hölgyek figyeljenek a testükre, annak elváltozásaira, és ajánlott 20 éves kortól havonta egyszer önvizsgálatot tartani – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ennek módját már fiatal korban érdemes megfelelően elsajátítani, és minél korábban integrálni a mindennapi életbe.

A 45–65 év közötti hölgyek kétévente kapnak behívót a szűrésre, panasz esetén azonban a háziorvos vagy a nőgyógyász is adhat beutalót. Ajánlott az évenkénti szűrés 40 és 50 éves kor között azoknak, akiknél a családban mellrákos megbetegedések mutatkoztak.

A rendszeres szűrés életet menthet

Az emlőrák az 50–65 év közötti hölgyek esetében a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. A magyar női népesség átlagos emlőrák kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél jelentkezik a betegség. Kialakulásának kockázata szakemberek szerint csökkenthető rendszeres mozgással, testsúlykontrollal, dohányzásról való leszokással, és visszafogott alkoholfogyasztással. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálatról és szűrések fontosságáról se, hiszen ha probléma jelentkezne, a lehető leggyorsabb orvosi beavatkozás ténylegesen életet ment.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!