közeleg az ősz

2019.09.17. 10:20

Tizenkét fokkal hűvösebb napok jönnek

Kopogtat az ajtónkon az ősz, érdemes elővenni az átmeneti kabátokat a szekrény mélyéről, ugyanis egy hidegfront érkezik térségünkbe, ami jelentősen megváltoztatja időjárásunkat.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olena Chukhil

Ma és szerdán esőkre, záporokra készülhetünk és jelentősen visszaesik a hőmérséklet is. Tizenkét fokkal lesz hűvösebb, mint a napokban volt, és hajnalban akár négy-öt fokig hűl le a levegő hőmérséklete. Mint a pogányi meteorológiai állomás ügyeletesétől megtudtuk, csütörtökön az alacsonyabb, szélvédettebb területeken akár talajmenti fagy is kialakulhat.

Szeptember 15-én kezdetét vette a fűtési időszak, ami a következő év május 15-ig tart. A pécsi távfűtött lakóépületek 97 százalékának olyan megállapodása van a Pécsi Távfűtő Kft.-vel, amely leegyszerűsíti a fűtés elindítását és a leállítási eljárást. A lakóközösségek felhatalmazása alapján a társaság az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe a fűtőberendezések központi elemeit, így a fogyasztók a hőszolgáltatást a nélkül tudják igénybe venni, hogy a lakótársakkal kellene egyeztetni az épület fűtésének beindításáról. A megállapodással rendelkező épületeknél a Pétáv akkor indítja el a fűtésszolgáltatást, ha a napi átlaghőmérséklet 12 fok körüli értékre csökken, ami az elkövetkező napokban már várható.

A Pétáv felhívta a figyelmet arra is, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján a nyári leállást követően a hőközpontok és hőfogadók üzembe helyezésekor az épületek központi fűtési rendszereinek egy részében mutatkozhatnak hiányosságok. Például, ahol a nyár folyamán a lakásokban fűtéskorszerűsítést, átalakítást végeztek, légtelenítési problémák léphetnek fel. Ahhoz, hogy a szakemberek a légtelenítést el tudják végezni, kérik a lakókat, hogy a fűtés elindításakor a radiátorszelepeket hagyják nyitott állásban. Zs. J.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!