állati

2019.09.08. 18:20

Új lakó érkezett a pécsi állatkertbe

A Pécsi Állatkert  Akvárium-terrárium bemutatójának  egyik érdekes lakója az afrikai tüskésfarkú gyík (Uromastyx acanthinura). Az egykori, belvárosi Akvárium-Terráriumban már találkozhatott ezzel a fajjal a nagyközönség, a korábban itt lakó állat – sok más lakóval együtt – a 2016-os felújítás során költözött fel az állatkertbe.

Forrás: Pécsi Állatkert

Az afrikai tüskésfarkú gyík önmagában is érdekes, dekoratív megjelenésű állatfaj, érdekességét pedig tovább fokozza, hogy a pécsi állatkertben társas kifutóban látható: a világ legkisebb szárazföldi teknősfajával, a szintén észak-afrikai elterjedésű egyiptomi teknősökkel (Testudo kleinmanni) osztozik birodalmán.

A 2010 októberében született állat (azt sajnos nem tudni, pontosan melyik napon bújt ki a tojásból) egy éves korában, 2011. október 16-án érkezett Pécsre. Az eltelt évek során szépen megnőtt, színei pedig megélénkültek. Eredetileg úgy gondolták, hogy egy hím állatról van szó, nagy meglepetésre azonban tavaly tojásokat rakott, amely műveletet idén nyáron megismételte, így kiderült, hogy a pécsi tüskésfarkú gyík valójában nőstény.

Az egyiptomi teknősökkel töltött magányos napjai nemrég véget értek: augusztus első hétvégéjén leendő vőlegényeként egy fiatal, szimpatikus “fiatalember” érkezett a Pécsi Állatkertbe. Az új lakó a kötelező karanténidőszakot látogatók által nem megtekinthető helyen töltötte, a napokban pedig elfoglalhatta új lakhelyét az Észak-Afrika hüllőit bemutató terráriumban. Leendő menyasszonyával sikeresen megtörtént az összeszoktatás, az új tüskésfarkú gyík pedig a vele közös terráriumban lakó teknősöket is elfogadta.

A hím sokkal fiatalabb, mint a nőstény, színei sem olyan élénkek még, színezete leginkább szürkés, így könnyen megkülönböztethető a régebb óta itt élő nősténytől. A szakemberek remélik, hogy a jövő évi tojásrakás során a nőstény állat immár termékeny tojásokat fog lerakni, hogy kis tüskésfarkú gyíkok is kikelhessenek a Pécsi Állatkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!