jubileum

2019.10.23. 07:00

A Kalákával közösen ünnepel a Szélkiáltó

Ha egy zenekar tagjai 45 éven át aktívan együtt tudnak maradni, hát az sokkal többet mond, mint a zafírlakodalom boldogsága, hiszen az együttesek kettőnél jóval több személy közös alkalmazkodásáról szólnak, s idővel csökken a közös munka iránti motiváció is.

Mészáros B. Endre

A pécsi Szélkiáltó pontosan 45. évfordulóját ünnepli és a helyzet még fokozható, mert a verses megzenésítések mestereinek nagytestvére, a Kaláka együttes most aranylakodalmát üli, 50 esztendős. A két azonos műfajban otthonos csapat másfél évtizede mindig közösen ünnepli a kerek jubileumokat, és így történik ez idén is. Májusban már volt egy közös budapesti koncertjük a Marczibányi téren, most pedig (november 8.) a Kodály Központban lépnek fel együtt.

Mint a Szélkiáltó vezetőjétől, dr. Lakner Tamástól megtudtuk, ezúttal lesz néhány kuriózum. Az első részben a Pannon Filharmonikusok kíséretében mutatják be kedvelt áthangszerelt dalaikat, mintegy háromnegyed órában. A második rész pedig hagyományos Szélkiáltó és Kaláka koncertet hoz (megzenésített Weöres Sándor, Kányádi, Márai, Burns, Rimbaud versekkel), végül a két zenekar közösen is színpadra áll. Mi több, ebben a részben is jön egy különleges meglepetés: Beck Zoli a 30Y-ból a sztárvendég, miután ő még utcazenész korában gyakran játszott Szélkiáltó és Kaláka számokat, most pedig nagy örömmel vállalta a kollektív játékot.

Erre az alkalomra a Szélkiáltó új lemezt is megjelentet, Aucassin és Nicolette címmel. Az ófrancia széphistóriát a Harmadik Színház mutatta be 1993-ban és a zenéjük ehhez a darabhoz készült, most viszont felfrissítve CD változatban is kiadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!