Pécs

2019.10.15. 14:00

Cica néni most befejezte

A megyeszékhelyen a színjátszás története 124 éves, és ez idő alatt a PNSZ-ben 37 örökös tagot választottak. Dr. Aszódi Pálné Domján Mária került föl legutóbb a rangos listára. „Cica” néni ugyanis 67 év után fejezte most be az aktív munkát.

Mészáros B. Endre

– Kevés ember mondhatja el magáról, hogy közel hét évtizeden át volt a Pécsi Nemzeti tagja.

– Pedig nem könnyen indult 1952(!)-ben. Az anyukám kivett a Leőwey Gimnáziumból, hogy táncosnő legyek, mert jól mozogtam és ezt javasolták neki a szakemberek. Akkor 16 voltam, ám egy irigyem, aki féltette a helyét a társulatnál, feljelentett, hogy túl fiatal vagyok a táncosi munkához. Így édesanyám levélben kért fentről jóváhagyást, s végül Rákosi elvtárs saját kezű engedélyével vettek fel.

– Hogy lett „Cica” a beceneve?

– Eck Imre feleségének, Végvári Zsuzsinak köszönhetem. Amikor először léptem be az akkori próbaterembe, így kiáltott fel: „Jézusom, te úgy nézel ki, mint egy cica!” Hát, így rajtam ragadt.

– A férjével, a katonai jogász dr. Aszódi Pállal, későbbi ország­gyűlési képviselővel ugyancsak a színházban találkozott?

– Udvarolt ő nekem az első pillanattól, végül 18 évesen mentem hozzá.

– Hány évig volt balett táncos?

– Egészen 46 éves koromig, amikor elértem a táncosok nyugdíjkorhatárát. Ám a színházat ezután sem hagytam el, idén augusztusig csak néhány olyan nap volt, amikor nem voltam szerződésben a PNSZ-szel. Például úgy lettem rendezőasszisztens Balikó Tamás mellett, hogy egy alkalommal két segédje sem jött be dolgozni. Aztán vészhelyzetben lettem ügyelő is. Emellett tanítottam balettet, s én foglalkoztam a gyerekszínészekkel. Felkutattam a tehetségeket az óvodákban és az alsósok közt. A Muzsika hangja és az Olivér! viszont már tőlem függetlenül jött létre.

– Színészként kik jelentettek sokat Cica néninek a színpadon?

– A férjemet áthelyezték 1956-ban Kaposvárra, így egy ideig én is ott játszottam és Tordy Gézával voltak emlékezetes szerepléseink. Jelentős karaktereket kaptam, de a lányom születése és a forradalom megállította a karrierem, majd visszakerültem Pécsre táncosnőnek. Mégsem bántam meg, mert mindig a tánc volt számomra a legfontosabb. Itt Tomanek Nándort emelném ki, valamint Péter Gizit és Gordon Zsuzsát.

– Mi jön ezután?

– Az új előadásokon még itt leszek, de 83 évesen a munkát már abbahagyom.

Pécs és színház egy egész életen át

Domján Mária 1936-ban született Szentlőrincen, de néhány hónapot leszámítva mindig Pécsett élt. A Pécsi Nemzeti Színházban 1952-ben lett a tánckar tagja, majd a megalakuló Pécsi Balettben is helyet kapott és sokáig tagja volt a Művészeti Szakközépiskola táncos felvételi bizottságának. A színházban a táncos évek után rendezőasszisztensként és ügyelőként dolgozott, és a legutóbbi évadig a gyerekszínészek legfőbb mentora volt. Férje, dr. Aszódi Pál 2009-ben halt meg, lánya Ferenczyné dr. Aszódi Csilla közjegyző, két unokája van, Zsanett és Krisztián, valamint négy dédunokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!