56-os forradalom és szabadságharc

2019.10.23. 20:00

Ilyen volt az ünnepi megemlékezés Pécsen

Ünnepi megemlékezést tartottak a megyeszékhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából. Délelőtt a Színház téren, délután pedig a 48-as téren gyűltek össze a megemlékezők.

Mészáros Rita

A megye szinte összes városában megemlékezést tartottak a nemzeti ünnep alkalmából. Pécsen koszorúzással tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt a Színház téren az 56-os Munkástanács emlékműnél. Az ünnepségen Perényi József, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke idézte fel a forradalom főbb eseményeit és baranyai vonatkozásait.

– A szovjet hadsereg inváziója után a megyei munkástanácsok itt is békés, fegyvertelen ellenállást folytattak – fogalmazott beszédében az elnök. – Az országban talán egyedülálló módon a forradalom kitörése után egy hónappal, november 23-án megalakult a Baranya Megyei Központi Munkástanács. Az új ellenzéki intézmény bátran, újabb és újabb javaslatokkal állt elő. Azonban 1957-ben az összes pécsi és baranyai munkástanács vezetőit letartóztatták, és sokukat többévnyi börtönbüntetéssel sújtották.

Délelőtti megemlékezés a Színház téren:

 

Délutáni megemlékezés a 48-as téren:

Perényi azt is hozzátette, hogy '56 legfontosabb üzenete a szabadság, ami azt jelenti, hogy magunk döntünk magunkról. Ahogy mondta, szabadság nélkül most mi sem emlékezhetnénk itt. Az ünnepi beszéd után koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Nehezebb helyzetben van ez az ünnep

A pécsi 48-as téren este hatkor kezdődött a megemlékezés. Miseta Attila, a PTE rektora ünnepi beszédében az 1848-as és az 1956-os forradalom hasonlóságait és különbségeit vette sorra.

– Október 23-a nehezebb helyzetben van, mint március 15-e – mondta a rektor. – Az utóbbit a nemzet az önkényuralom alatt is megőrizte emlékezetében. Az aradi vértanúkat és Batthyányt meggyászolta a nép. Nagy Imre és társai jeltelen sírokban feküdtek 1989-ig. Sokan azt hihették, elfeledték őket.

A beszéd után a PTE Babits Gimnáziumának diákjai adták elő ünnepi műsorukat, majd elhelyezték a koszorúkat az 1956-os mártíremlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!