Hit és remény

2019.11.19. 15:00

A koraszülötteket köszöntötték a pécsi klinikán

A koraszülöttekre és az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napja, november 17-e.

Tóth Viktória

Forrás: Shutterstock

Fotó: KieferPix

Az országban több középületet is lilával világítottak meg vasárnap. Ugyanis a világnap közös jelképeként, az események kampányszíneként a lilát választották, amely a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. A világnapra való tekintettel lilába öltözött a pécsi tv-torony is.

Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egy nappal később, november 18-án, hétfőn várta a koraszülött babákat és szüleiket egy családi rendezvényre, melyen szakmai előadások és játékos programok is voltak. A koraszülöttek világnapja alkalmából a PTE ötödik alkalommal ünnepelt a babákkal és a szülőkkel együtt. A világnapot különféle szülői szervezetek deklarálták, hogy felhívják a figyelmet az idő előtt született csecsemőket fenyegető veszélyekre, és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása. A PTE Neonatológiai Tanszéke, valamint a rendezvény helyszíne, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika idén is lila színben pompázott.

A statisztikák alapján hazánkban átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Mint azt az egyetem közleményéből megtudtuk, a pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékén évente mintegy 500 koraszülöttet, beteg újszülöttet ápolnak. Ezen belül az 1500 gramm alatti születési súllyal születettek száma száz körüli, közülük minden negyedik baba 1000 gramm alatti súllyal jön a világra. A műszakilag jól felszerelt tanszéken minőségi orvosi és ápolási munka zajlik, amit az a tény is igazol, hogy a tavalyi évben az 1500 gramm alatti koraszülöttek halálozását 5 százalék alatt sikerült tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!