boros ügyek

2019.11.23. 15:30

Cabernet franc: vezér az egész villányi borvidéken

A Villányi borvidék 2019-ben ötödízben rendezi meg a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe hazai és külföldi szakértők előadásában.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó:

A Bock Borászat konferenciaterme adott otthont a már hagyományos, évente megrendezett szakmai tanácskozásnak, melynek középpontjában, ahogy a korábbi években is, a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok álltak.

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy, mint a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100 százalék cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – készítik attól függően, hogy milyen hosszan érlelik. Ebben az elegáns borban a villányi borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A Villányi borvidéken az ültetvények 15 százalékát teszi ki a cabernet franc. A Villányi Franc premium borként egyéves hordós érlelés után kerül forgalomba, hatezer liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.

A rendezvényen Sue Tolson borszakíró kérdésünkre elmondta, európai viszonylatban a villányi borvidék nagysága ugyan kicsinek mondható, viszont a bor minősége versenyképes lehetne nemzetközi szinten is. Az utóbbi években kezdik jobban megismerni a tokaji borok és a egri bikavér mellett a Villányi borvidék borait is, ám – teszi hozzá mosolyogva – a külföldiek sokszor nem tudják kiejteni Villány nevét.

Több borvidék is lát benne fantáziát

Magyarország legdélibb, szubmediterrán klímájú borvidéke mindössze 4500 hektáros, és ebből jelenleg mindössze 2500 hektáron termelnek szőlőt. Érdekesség, hogy egészen tavalyig Magyarország volt a negyedik legsűrűbben telepített terület franc tekintetében, de Chile és az új világ egyre inkább látja ebben a fajta borban a potenciált és nem sokkal, de megelőzték hazánkat. Cabernet franc-ot Franciaországban termelnek a legnagyobb területen, utána Olaszországban, illetve az USA-ban (jellemzően Kaliforniában található) egyre több területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!