Hetvehely

2019.11.16. 11:50

Mézes kiflit reggeliztek az iskolások

A Hetvehelyi Általános Iskola mintegy nyolcvan tanulója kóstolhatta meg tegnap a baranyai méhészek által készített minőségi mézeket, ugyanis az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mézes reggelivel várta őket.

T. V.

– Ez nagyon finom volt, kérek még! – kiáltotta a csillogó szemű elsős kislány, miután megízlelte az aranyló édességet. Ő és társai is szívesen fogyasztottak a mézből, de nem csak kóstolgattak, hanem érdekes előadásokat is meghallgathattak a méhekről, a virágok beporzásáról és a mézkészítés folyamatáról.

Az Európai Mézes Reggeli program azzal a céllal indult, hogy a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhessenek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal, és meg is kóstolhassák azokat. Nagy Csaba, a terület országgyűlési képviselője felhívta a gyerekek figyelmét, hogy a méz nemcsak finom, hanem egészséges is, próbáljanak ki több fajtát, és meséljék el otthon, hogy mennyire ízlett nekik. Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, hogy a baranyai méhészek Hetvehelyen is jelen vannak négy-öt termelővel.

– Megyénk gazdag természeti kincsekkel rendelkezik, vannak olyan mézeink – mint például a medvehagymaméz –, amit más megye nem is tud produkálni – fogalmazott az elnök.

May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója azt is elmondta, hogy a méz értékesítéséből éves szinten 20 milliárd forint az ország bevétele, ugyanis hazánk uniós szinten második a mézexport tekintetében.

Kétszázezer diák

A mézes reggeli program központi nyitóeseményét a Tolna megyei Tamásiban tartották, ahol a rendezvénynek otthont adó Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, fontos, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a méz fogyasztására, mert a méz egészséges élelmiszer – áll az MTI közleményében. Bross Péter, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy a pénteki eseményt több mint 1200 helyszínen rendezték meg, s csaknem kétszázezer gyermek kóstolt mézet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!