PTE

2019.11.23. 20:00

Nem papíron, gépen nézhetik a lázgörbét

A PTE és a Philips együttműködésének keretében a Klinikai Központ alá tartozó egészségügyi intézményekben hamarosan megvalósulhat a digitális betegadatrögzítő-rendszerek kialakítása.

Tóth Viktória

Kórház, orvosi vizsgálatok

Fotó: Kallus György

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával elindult a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében. A programhoz együttműködési nyilatkozat aláírásával helyi egyetemek is csatlakoznak, tegnap a Pécsi Tudományegyetemen is megalakult a TIP.

A platform keretében különböző előadásokat is tartottak a PTE Közgazdaságtudományi Karának aulájában. A kerekasztal beszélgetések során megtudhattuk, hogy a PTE az elmúlt években már számos olyan lépést tett, amellyel a régió innovációs szereplőit ösztönözte együttműködésére. Erre jó példa lehet, hogy PTE és a Philips egy, a magyar egészségügyet jelentősen segítő közös fejlesztésben működnek együtt. A PTE munkatársai a hazai használatra csak részben alkalmas PHILIPS ICCA program továbbfejlesztésével olyan új rendszert –elektronikus lázlapot – alakítottak ki, mely minden főbb részletében igazodik a magyar intenzív terápiás betegellátás gyakorlatához, logikai folyamataihoz.

– Magyarországon az intenzív osztályok különleges helyzetben vannak. A betegek számához képest jóval kevesebb a nővér mint amire szükség lenne, de ezen az osztályon jóval több adat gyűlik össze mint bármelyik más osztályon – mondta Jáksó Krisztián, a PTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet klinikai főorvos.

Elmondta, hogy az elektronikus lázlap rendszer nagyban megkönnyíti az egészségügyi adminisztrációt, ezzel együtt az orvosok és az ápolók munkáját is.

Hétfőtől már élesben működik

A főorvos a lázlap rendszer előnyeire hívta fel a figyelmet. Ezek közül az egyik, hogy időt spórol mind az orvosnak, mind a nővéreknek. Mint megtudtuk, a rendszer a pécsi intenzív osztályon hétfőtől már élesben működik 16 ágy tekintetében. Egy ilyen intenzív osztályon a vizitidő átlagosan 2 és fél óra, a digitális rendszer miatt ha ez csak másfél órával rövidül, az 6 orvos esetében 9 szabad órát jelent. A rendszer segítségével az összegyűjtött, lekérdezhető betegparaméter adatok kutatásokra is felhasználhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!