interjú

2019.11.17. 07:00

Ötezer külföldi diákkal számolnak az egyetemen

Tavaly július 1-jén vette át a Pécsi Tudományegyetem vezetését Miseta Attila. A rektor egyebek mellett a külföldi hallgatók létszámáról, a jelenleg futó fejlesztésekről és a következő időszak terveiről is beszélt.

Tóth Viktória

– Hogy állnak jelenleg a Modern Városok Programmal kapcsolatos fejlesztések?

– A Program legnagyobb volumenű eleme az orvoskar új szárnya. Az építkezés a terveknek megfelelően alakul, az épület már szerkezetkész állapotban van. Menet közben – ahogy szinte minden építkezés esetében – felmerültek többletköltségek, áremelkedések, ezekkel kapcsolatban folyamatban vannak az egyeztetések. A műszaki átadás jövő májusra van időzítve, nyáron lesz az úgynevezett próbaüzemmód, majd szeptemberben vehetik birtokba a hallgatók és az oktatók. Az új épületbe négy intézetünk költözik, az Élettani, a Transzlációs Medicina, a Gyógyszertani és a Népegészségtani Intézet. A Modern Városok Program keretében megvalósult a Nemzetközi Oktatási Központ és Idegen Nyelvi Központ Damjanich utcai épületének felújítása, és korábban szintén átadtuk az ehhez kapcsolódó Damjanich kollégiumot is. Gőzerővel folynak az építkezések az Egészségtudományi Kar belvárosi egységében is. A Jakabhegyi úton lévő Balassa Kollégium felújításával adódtak gondok, újra ki kellett írni a közbeszerzést, és a becsült költség magasabb, mint a rendelkezésre álló keret, emiatt csúszik az átadás. Nem MVP-projekt, de fontos megemlíteni, hogy a közeljövőben elkezdődhet az új Elméleti Fogászati Tömb építése is.

– Jelenleg közel 4300 külföldi hallgató jár a PTE-re, ez elégedettségre ad okot, vagy van még hova fejlődni?

– A külföldi hallgatói létszám az adottságoknak megfelelően alakul, azaz összefüggésben van az oktatói létszámmal és terheléssel, illetve a rendelkezésre álló facilitások terhelhetőségével. Ha elkészül az új oktatóépület, akkor újra tud bővíteni az orvoskar is. Már most minden ötödik hallgató külföldi, reményeink szerint már a következő tanév elején elérjük az 5000-es létszámot. Ugyanakkor az egyik legfontosabb feladatunk a magyar diplomás utánpótlás-nevelés. E tekintetben is szeretnénk erősíteni a pozíciónkat a megyében, a régióban, a Dunántúlon. Ez a mindenkori kari és rektori vezetések kiemelt feladata. Intenzíven foglalkozunk a lemorzsolódás csökkentésével is, létrehoztunk egy teljesítményértékelő rendszert, aminek a próbaüzeme folyik. Elindítottunk egy szakkonszolidációs folyamatot, felszámoltuk az olyan szakokat, melyeken évek óta mindössze egy-két hallgató van.

– Eltörölte a kormány a tervezetet a felsőoktatásba való jelentkezéshez szükséges nyelvvizsgáról. Mi a véleménye erről?

– Mi egy intézkedés-sorozatot terveztünk, elsősorban a nyelvtanár kollégákra támaszkodva, hiszen több mint száz nyelvtanárral rendelkezünk. Gimnáziumi előkészítőkkel, együttműködésben a közneveléssel szeretnénk felkészíteni a leendő hallgatókat. Az, hogy ez a jogszabály most nem lép életbe, haladékot jelent, és ezt így is fogjuk fel. A munkát, amit elkezdtünk, nem hagyjuk abba, az egy jelentős hozzáadott érték, ha a hallgató rendelkezik megfelelő szintű nyelvtudással. Ez a jelentkezőknek már a felvételkor többletpontot jelent, hallgatóvá válva pedig már az oklevélkiadás feltétele is teljesül.

– Az egyetemi vezetés tekintetében lesznek személyi változások a jövőben?

– Lesznek. Nem csak az egyetem vezetésében, hanem a menedzsmentjében, oktatási struktúrájában is szeretnénk további, minőségi változtatásokat. Ennek megfelelően minden munkatársunk számára legmegfelelőbb pozíciót próbáljuk megtalálni. Tíz évvel ezelőtt az egyetemi menedzsment elfért a Szántó Kovács János utcai épületben az egyik karunkkal együtt, ma már azon kívül tele van a Vasvári Pál utcai épület is, és a kari adminisztratív apparátusok is tovább nőttek. Tény, hogy az adminisztratív háttérkörnyezet is módosult, a kihívások nőttek, de ezzel együtt azt gondolom, hogy ezt meg kell változtatni. A cél egy karcsúsított, hatékony adminisztráció.

– Az egyetem és a város kapcsolatában várható-e változás a jövőben?

– Reményeim szerint fenntarthatjuk, illetve erősíteni tudjuk a kapcsolatrendszerünket. Az önkormányzat és az egyetem vezetése is elsősorban szakmai feladat, úgyhogy mindent a szakmai céloknak kell alárendelni. Mi a korrekt és jó együttműködés hívei vagyunk, amelyet megpróbálunk az operatív szinteken is erősebbé tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!