Pécs

2019.12.05. 15:55

A bányászhagyományok fontosságáról beszélt Hoppál Péter Szent Borbála napján

Szent Borbála napján, a bányászok, tüzérek védőszentje ünnepén a pécsi bányász civil szervezetek rendezvényén dr. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője ünnepi beszédében a hagyományőrzés, közösségépítés folytatását kérte a jelenlévőktől – olvasható a Pécsi Újság.hu cikkében.

M. B. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

A Budai-vámnál található emlékhelyen Hoppál Péter illőnek és méltónak nevezte, hogy Pécsen őrzik és ápolják a bányászat hagyományát. Emlékeztetett, a bányászat nélkül a várost ma nem lenne ilyen, amilyennek most látjuk.

– A kétszáz esztendős hagyomány megőrzése felelősséget ró azokra, akik eddig sem hagyták kialudni a lángot – szögezte le a nemzeti oldal képviselője. – A civil szervezetek, a város mindenkori vezetői és a kormányzat számára egyaránt. A civil szervezetek – ahogy eddig – a jövőben is gondoskodniuk kell a múlt örökségének megőrzéséről, az önkormányzatnak pedig segíteni, támogatnia kell törekvéseiket. A kormányzat felelőssége pedig az, hogyha egyszer ismét gazdaságosan kitermelhető válna a lábunk alatt található szén- és uránércvagyon, akkor megteremtse a hátterét.

Hoppál Péter rámutatott, az emberiség össztudása hét esztendőnként megkétszereződik, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy már a közeli jövőben rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyek révén érdemes feléleszteni a bányaipart Pécsett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!