Baranyai körkép

2019.12.23. 17:30

Ezért hasznos a nagyszülői gyed

Január elsejétől a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet, azaz unokájuk után bizonyos feltételekkel, de jogosultak lehetnek a gyermekgondozási díjra.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Olvasónk, Anna örömmel fogadta a nagyszülői gyed bevezetését, ugyanis annak ellenére, hogy otthon szeretne maradni a gyermekével, nála a családban mindenki jobban keres, ezért úgy gondolják, jobban megérné, ha más igényelné.

– A családban már többször felmerült ez a kérdés, viszont édesanyám már nyugdíjas, úgyhogy mi nem tudjuk ezt kihasználni – írta lapunknak. Az általunk megkérdezett könyvelő szerint azoknak a családoknak kedvezhet ez a lehetőség, ahol a nagyszülőnek a nyugdíj előtti egy-két évben bizonytalan az állása, és a kora miatt félő, hogy nem találna másik munkát.

– A nyugdíj előtt álló időszakban a nyugdíj mértékének számítása miatt számukra fontos, hogy biztosítási jogviszonyuk legyen, ezért ez esetben nagy segítség lehet, ha a gyedet a nagyszülő veheti igénybe – mondta a szakértő.

A nagyszülő a jövőre életbe lépő jogszabály szerint viszont a gyed mellett nem dolgozhat, csak otthonról, továbbá neki és a szülőknek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon keresztül biztosítottnak kell lenni.

Sok családban példa már, hogy a gyedet az apa veszi igénybe, miközben az édesanya fizeti maga után a társadalombiztosítási járulékot, ezt azonban szintén nem mindenkinek ajánlják. Az anyának számolnia kell azzal, hogy ez ­alatt az időszak alatt szünetel a biztosítási jogviszonya. A tb-járulék megfizetésével csak az ingyenes orvosi ellátásra lesz jogosult, tehát újabb terhesség esetén nem tud táppénzt igénybe venni, és ez kieső idő lesz a későbbiekben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!