arckép

2019.12.19. 14:00

Lengyel Pétert nevezték ki a Művészeti Kar új dékánjának

Dr. Lengyel Péter szobrászművész lett a PTE Művészeti Karának új dékánja december 14-től. A művészt régi és új munkáiról, a tanár­embert a várható oktatási újdonságokról kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– Szobrászként mit mondana el magáról?

– Mindig vannak aktuális témák, amik érdekelnek, de ha körbejártam minden válasszal, akkor tovább lépek, mert kedvelem, ha nulláról kell valami újat felépíteni.

– Mit jelent ez konkrét témakörökben?

– Kezdetben a kő inspirált. Nem a megfaragása foglalkoztatott, hanem anyagi tulajdonságai és a lehetséges viszonyai más anyagokkal. Később az autonóm köztéri szobrászatban több tervem megvalósult. Az elmúlt évtizedben nem sok lehetőség adódott ilyen munkák létrejöttére, ezért készítek mostanában reflektív, kritikai műveket.

– Tanárként mi a szakterülete?

– Közel húsz éve oktatok a Szobrászat Tanszéken, osztályvezető mester vagyok és a kőműhelyt vezetem. Emellett két cikluson át oktatási dékánhelyettes voltam, s megismerhettem a kar alapvető értékeit és lehetőségeit.

– Mi az, amit az eddigiekből tovább visz?

– A Lakner Tamás által fémjelzett vezetői kultúrát mindenképpen. Elindultak az idegen nyelvű képzések, nőtt a hallgatói létszám, a pályázati források, s mindezt ugyancsak tovább kell vinni. A kar eljutott oda, hogy léptékváltásban gondolkodhat.

– Milyen újdonságokat jelent ez?

– Az országban az egyetlen olyan felsőfokú művészeti intézmény vagyunk, amely három művészeti ágat is képvisel: a komolyzenét, a képzőművészetet és az alkalmazott művészeteket. Szeretném ezt bővíteni színház, film és tánc vonalon is. A cél, hogy komplex és integrált művészeti központ legyen a PTE Művészeti Kar, első számú alternatívája a budapesti önálló művészeti egyetemeknek. Továbbá szeretném a kart kiegyensúlyozottabb költségvetési alapokra helyezni. Nehézséget jelent ugyanis, hogy miénk a PTE egyetlen olyan campusa, mely bérlemény. Terveim közt szerepel például az alkalmazott művészetek terén a kreatív ipari innováció erősítése, továbbá szeretnénk Marosvásárhelyen magyar nyelvű művészeti képzéseket indítani.

– Mit csinál szabadidejében?

– Ha akad egy lopott fél órám, akkor rohanok a műterembe, hogy az alkotás folytonosságát fenntartsam.

Az ország másik feléből érkezett

Dr. Lengyel Péter 1975-ben született Békéscsabán. A szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskolában díszítő szobrász szakon érettségizett és kedvelte meg a pályát. Pécsett diplomázott rajz-vizuális nevelés szakon, miközben itt a szobrászat specializációt is elvégezte 1999-ben. Ezt követően a PTE Művészeti Kar Doktori Iskolájában Bencsik István volt a mestere. Egyetemi docens, osztályvezető mester. Felesége, Tóth Zsuzsa szobrászművész, ugyancsak a PTE Művészeti Karon tanít. Három gyerekük van: Máté 14, Emma 12, Ábris 9 esztendős.

Címkék#dékán#pte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!