Portré

2019.12.11. 20:00

Profi szinten űzi kedvenc sportját, a kerekesszékes kosárlabdát

Hatalmas mosollyal az arcán fogadott minket Klaics Gábor, később ugyanilyen jókedvvel mesélt a munkájáról, a kosarazásról és az autójavításról is.

Mészáros Rita

Barátai, rokonai segítségével újított fel egy 1981-es évjáratú Volkswagen Golf I. gépkocsit Klaics Gábor. A férfi 2003-ban szenvedett balesetet, emiatt combközép alatt amputálni kellett mindkét lábát. A balesete előtt motorokat szerelt, innen jött az ötlet, hogy egy autót újítson fel. Telefonján büszkén mutatta meg nekünk a képeket a renoválás különböző fázisairól.

– Egyszer csak arra gondoltam, hogy szeretnék magamnak egy veterán autót

– kezdte történetét Gábor. – Az interneten nézegettem az autókat, egyedül az volt fontos, hogy automata váltós legyen, mert azt lehet átalakítani kézi vezérlésre. Így találtam rá erre a Golfra.

A férfi hozzátette, hogy az autó gyakorlatilag használhatatlan volt, amikor hozzákerült. Hetekig vadászta a megfelelő alkatrészeket az interneten, sokat külföldről kellett behozni. Sokáig tartott, de végül csak sikerült felújítani.

– Szoktuk használni a kocsit, rendszeresen járunk például veteránautó-találkozókra – mesélte. – A balatoni Golf-találkozón minden évben részt veszünk, de voltunk már a kocsival Horvátországban és a Hungaroringen is.

A rendezvényekre felesége, Edina kíséri el, akivel már 2004 óta együtt vannak. A Golf felújítása után Edina viccesen azt mondta párjának, legközelebb egy kabriót szeretne. Ez még csak a jövő, ám van egy Simson motorjuk, amit Gábor mihamarabb rendbe szeretné rakni, hogy a párja tudja használni. Edina azon túl, hogy támogatja férje hobbiját, az edzéseken is mindig segít neki. Gábor ugyanis a pécsi Rolling Basket kerekesszékes kosárlabdacsapat – és a magyar kerekesszékes válogatott – oszlopos tagja.

– Láttam egy filmet kerekes­székes kosárlabdázókról, ami nagy hatással volt rám – emlékezett vissza. – Aztán olvastam a cikket, hogy jelentkezőket várnak a pécsi csapatba. Nem volt kérdés, hogy menjek-e. Szinte elsőként jelentkeztem, és azóta is ott vagyok.

Ahogy a férfi mondta, egyrészt azért szereti ezt a sportot, mert teljesen kikapcsolja. Az edzéseken nem figyel semmi másra, csak a játékra. Az egészségnek is jót tesz, hiszen el tud fáradni, ha két órán át hajtja a kereket. Emellett csapattársaival is jó kapcsolatot alakított ki.

Műszaki ügyintézőként dolgozik

Gábor hangsúlyozta, hogy a kosárlabdacsapat célja elsősorban az, hogy mozdítsuk ki a mozgáskorlátozottakat otthonról, ezért edzéseikre mindenkit várnak, aki ki szeretné próbálni a sportágat. Klaics Gábor egyébként ha nem éppen autót szerel, vagy nem kosarazik, egy villamosipari cégnél dolgozik már 1998 óta. Végzettsége szerint villanyszerelő, és sokáig ebben a szakmában is tevékenykedett, jelenlegi munkakörében pedig irodai munkát végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!