Baranya

2020.01.13. 19:02

A méhnyakrák-szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet

Egy hét múlva veszi kezdetét a méhnyakrák-megelőzési hét – a betegek gyógyulásában segítséget adó és a megelőzés fontosságának minél szélesebb körben való propagálását célul kitűző Mályvavirág Alapítvány pécsi szervezete idén is csatlakozik a kezdeményezéshez.

W. K.

Ezúttal is egy előadással egybekötött beszélgetésre várják majd a téma iránt érdeklődőket, a fórumon a betegségről, a prevenciós lehetőségekről kaphatnak majd az érdeklődők szakemberektől tájékoztatást – a pontos program a héten áll össze.

– Fontos tudni, hogy hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méh­nyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen. Az állam ezért mindkét területen igyekszik megadni a szükséges támogatást ahhoz, hogy a betegség kialakulását megelőzzük: a hetedik osztályos lányok számára ajánlott HPV elleni oltás térítésmentes, míg a méh­nyakszűrés hatékonyságát, könnyebb elérhetőségét a területi védőnők is segítik, így egyre több helyen válik elérhetővé a szolgáltatás a lakóhelyhez közel – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A védőnő hallgatók ma már úgy kapnak diplomát, hogy rendelkeznek a méhnyakszűréshez szükséges képesítéssel. Baranyában is egyre több kistelepülésen végzik az ingyenes, fájdalommentes, mindössze párperces vizsgálatot, a feladatot vállaló körzetek száma folyamatosan emelkedik. A népegészségügyi célú szűrésre – amely egyébként évente javasolt – azok a 25–65 év közti hölgyek kapnak meghívólevelet, akik azon három éve nem vettek részt.

A gyógyulás a tét

A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében Magyarországon. A betegség leg­gyakrabban 30-40 éves korban alakul ki, de előfordulhat a menopausa után is, és az utóbbi években a 20-30 éveseknél is megfigyelhető. A méhnyakszűréssel időben felismerhetőek olyan kóros elváltozások, amelyek még gyógyíthatóak. A megfelelően korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!