ősi harcművészet

2020.01.07. 17:31

Komoly múltja van a szablyavívásnak, mely több, mint egy látványos sport

Hét éve alakult meg a Magyar Szablyavívó Iskola, ma már minden megyében, sőt több másik országban is jelen vannak. Erről az ősi, magyar harcművészetről Balogh Imre pécsi vívómesterrel és az iskola vezetőjével beszélgettünk.

Mészáros Rita

Fotó: Balogh Imre

Nemzeti ünnepeinken többször találkozhattunk már a Magyar Szablyavívó Iskola tanítványaival, akik ott vannak különböző sportrendezvényeken is. A szablyavívás azonban ennél többről szól, hiszen ez nemcsak fizikális, hanem komoly mentális edzés is.

– Hagyományőrző egyesület vagyunk abban az értelemben, hogy őseink tudását adjuk tovább – magyarázta Balogh Imre vívómester. – Viszont a mi iskolánkban azt a vívótechnikát tanítjuk, amit nyomon tudunk követni. Idős mestereket kerestünk meg, mint például Pézsa Tibort, aki az egyik legnagyobb szaktekintély a vívásban, és a mai napig oktat nálunk.

A vívómester hozzátette: Magyarországon komoly múltra tekint vissza a szablyavívás, a honfoglalástól kezdve egész történelmünket végigkövette. Amikor már nem volt szükség rá a harcmezőn, a vívás szeretete viszont megmaradt az emberekben, akkor alakult ki a sportvívás. A modern magyar kardvívás egyik legnagyobb alakja Borsody László, aki olyan egyedi vívórendszert fejlesztett ki, aminek köszönhetően csaknem ötven éven keresztül csak magyar nyert világversenyt. Egyik tanítványa, Jekelfalussy Piller György Pécsen tanult, tiszteletére az iskola idén egy emléktáblát is avatott.

Az egyesületnél fontosnak tartják, hogy az edzéseken ne csak azt tanulják meg, hogyan kell forgatni a kardot, vagy hogy mik az alaplépések, hanem a tanítványok halljanak a nagy, magyar vívómesterek örökségéről is.

– A szablyavívás a génjeinkben van, az edzéseken bárkit szívesen látunk – fogalmazott Balogh Imre. – Azt érdemes tudni, hogy ez a sport nemcsak testileg, hanem szellemileg is komoly felkészültséget kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!