szászvár

2020.01.03. 08:53

Még nem tudni, hogy miért égett le a faluház

Továbbra se tudni, mi okozta a faluházban a tüzet tavaly októberben, aminek következtében az önkormányzati panziónak és étteremnek is helyet adó épület teljesen leégett. A katasztrófavédelmi vizsgálat még nem zárult le, az eljárás lefolytatásának határideje – az annak megindításáról szóló határozat szerint – hatvan nap.

W. K.

Mint ismeretes, a tavaly tavasszal felújított, a szászváriak életében központi szerepet betöltő szálláshelyből és az alatta lévő étteremből a tűzvész következtében szinte semmi nem maradt – a pályázati támogatásból megvalósult fejlesztés eredményeként otthonosabb, komfortosabb enteriőr, megújult étel- és változatos menükínálat várta az idelátogatókat. Itt főztek az óvodások, iskolások számára, és innen bonyolították le a felnőtt szociális étkeztetést is.

A tűzeset okozta kár becslések szerint 160–180 millió forintra tehető. Az épület maradványainak állagmegóvása érdekében összefogott a település: társadalmi munkában önkéntesek segédkeztek a födémre hullott törmelékek eltávolításában, és fólia is került a tetőre, megakadályozva a beázást.

A tetőszerkezet felújítására gyűjtést kezdeményezett az önkormányzat – 24,8 millió forintra lenne szükség a födém rendbehozatalához. Vállalkozók, magánszemélyek, civil szervezetek adományainak, jótékonysági rendezvények bevételeinek köszönhetően eddig mintegy 930 ezer forint gyűlt össze. Az elmúlt hetek további fejleménye, hogy a faluház rekonstrukciójának tervei elkészültek, jövő héten statikus szemrevételezi a födémet. Amint a hatósági vizsgálat lezárul, a biztosítóhoz be tudja nyújtani kárigényét az önkormányzat. A kártérítés összegének tükrében tervezik folytatni az adománygyűjtést, az újjáépítéshez szükséges források előteremtését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!