tudomány Pécsen

2020.01.16. 20:00

Science Park: milliárdos fejlesztést terveznek

A Pécsi Tudományegyetem tudásbázisán megvalósítandó, kormányzati projekt formálódik még, biztató azonban, hogy a kabinet 300 milliárd forintos beruházásokról beszél országosan.

B. M.

Az Orbán-kormány döntésének értelmében nyolc helyen, köztük hat vidéki helyszínen hoznának létre innovációs parkokat, az egyik pedig Pécs lenne – a teljes programra 300 milliárd forintot szánnak. Palkovics László technológiai és innovációs miniszter szerint földrajzilag kiegyenlített megoszlásban a helyi erősségekre építő, kiemelt tudomány­ágakra, ipari ágazatokra fókuszáló Science Parkokat hoznak létre, a meglévő egyetemi bázisokra alapozva.

Páva Zsolt, Pécs előző fideszes polgármestere már korábban beszélt a programról, akkor a jelenleg magánkézben lévő volt Áper-laktanya területe került szóba, mint a beruházás lehetségese helyszíne.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztálya lapunkkal egyelőre csak annyit közölt, a kabinet célja a stabil üzleti környezet kialakítása, vállalkozóbarát intézményrendszer létrehozása és a gyorsan növekvő vállalatok támogatása a nemzetközi versenyben való sikeres helytállásban.

Ennek érdekében a kormány döntött a Tudományos és Innovációs, Technológiai, illetve Ipari Park hálózat kiépítésének koncepciójáról, aminek része egy háromszintű hálózati struktúra kialakítása, amely a helyi innovációra, technológiára és az ipari környezetre épül. A Tudományos és Innovációs Parkok (Science Parkok) koncepcióinak feldolgozása és szabályozásának kidolgozása folyamatban van – tette hozzá a minisztérium.

Biztos háttér

A park egyébként nagyobb nemzetközi vállalatoknak, de helyi kis- és középvállalkozásoknak, kutatócégeknek is otthont adna. Az elsődleges szempont nem a gyártás, hanem új fejlesztések, találmányok, megoldások létrehozása, megalkotása lenne a közös együttműködések, munkák alapján. Mindehhez a tudományos hátteret a pécsi egyetem biztosíthatná magasan kvalifikált kutatóival, munkatársaival, akik a szellemi tőkét biztosítanák hozzáadott értékként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!