tarthatatlan állapotok

2020.01.20. 11:30

Szeméttel tele a folyosók, a lakásokat ellepték a poloskák egy pécsi tömbházban

Emberi ürülék, hányás a lépcsőházban, szeméttel teli zsákok a folyosókon, poloskával fertőzött lakások – a renitens önkormányzati bérlők miatt élhetetlenné váltak a Lánc utca 2–8. számú épületek, panaszolják a lakók. A veszekedések is szinte mindennaposak. Az önkormányzat tud a problémáról, átfogó megoldáson dolgoznak.

Wald Kata

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a Lánc utca 2–8. számú, jellemzően önkormányzati bérlakásoknak helyet adó épületekben – jelezték lapunknak elkeseredve az ott élők. A lépcsőházban emberi ürüléket, hányásmaradványokat kerülgetnek nap mint nap, a folyosókat egyesek szeméttárolónak használják, és a poloskák is ellepték a lakásokat.

Mint a panaszosok mondják, a lakók jelentős része dolgozik, gyermeket nevel, őket óvodába, iskolába járatja, és szeretne tiszta, rendezett környezetben élni. Van azonban néhány önkormányzati lakásban élő bérlő, akik az együttélés leg­alapvetőbb szabályait se tartják be.

– Veszekedéstől, ordibálástól hangos sokszor a ház – a rend­őrök rendszeres „vendégnek” számítanak. A poloskafertőzéstől is szenvednek felnőttek, gyerekek egyaránt – hiába járt már irtást végző szakember egy-egy lakásban, a probléma nem szűnt meg – mesélik a panaszosok.

A házakban lakók matracokat, ágyneműket, ruhákat dobálnak ki rendszeresen a ház előtti szemétgyűjtő konténerek mellé – a csípést okozó kártevőktől így próbálnak szabadulni. Az önkormányzatnak is jelezték már a renitens bérlőkkel kapcsolatos problémákat, de – mint mondják –, a tavaszig tartó kilakoltatási moratóriumra hivatkozva nem történik semmilyen intézkedés.

A Pécsi Városháza arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett ingatlan sokrétű problémái ismertek a pécsi önkormányzat előtt, ezek átfogó megoldást igényelnek, amelynek részletes kidolgozását már megkezdték.

– A Lánc utcai ingatlan gondjai tartósan csak így oldhatók meg. A városvezetés közben természetesen igyekszik az akut problémákat is mielőbb kezelni – válaszolták kérdéseinkre.

Kötelező a poloska elleni védekezés

Az ágyi poloska egészségügyi kártevő – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. A jogszabály alapján az ellenük való védekezésről az érintett épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője) köteles gondoskodni. Ha bejelentés érkezik a kormányhivatal nép­egészségügyi hatóságához, mert a kötelezett nem tesz eleget az előírásoknak, a járási hivatal helyszíni szemlét követően kötelezi az érintettet a kártevők elleni védekezésre, amelyet szakvállalkozóval kell elvégeztetni. Ha ez nem történik meg, bírságot szabnak ki, amely 30 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

– A Lánc utcai épületben tavaly nyáron a pécsi önkormányzat – a hatósági kötelezésnek megfelelően – szakszerűen elvégeztette a kártevőirtást. Az ágyi poloska megtelepedésének, elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább kétszer kell irtószeres kezelést végezni minden olyan helyen, ahol a lakók gyakorta cserélődnek. Ha az önkormányzat ezt nem teszi meg, a lakók bejelentést tehetnek a népegészségügyi hatóságnál – közölte a kormányhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!