Trófea

2020.02.19. 17:30

Hajszolják a bikákat, hogy minél hamarabb lehulljon a fejdíszük

Itt az agancsváltás szezonja, a gímszarvasok ilyenkor hullajtják el fejdíszeiket. Ugyan agancsot gyűjteni csak engedéllyel lehet, és az illegális gyűjtőket a törvény bünteti, számuk évről évre nő.

Tóth Viktória

A tavasz az utódnevelés, agancsfelrakás időszaka, melyet megelőz az agancshullás. A gímszarvas bikák megválnak tavalyi fejdíszüktől, hogy néhány hónap alatt új koronát növesszenek. A Vadászkamara Baranyai Területi Szervezetének titkára, Horváth Csaba elmondta, hogy a vadászok ezekben a hónapokban nem zavarják a szarvasokat, vadászati tilalom van érvényben.

A vad és minden tartozéka a vadászatra jogosult tulajdona, tehát az elhullajtott agancsokat csak a területen vadászatra jogosult szervezet írásbeli engedélyével lehet összeszedni. A megvizsgált agancs sok fontos információt ad a vadállomány minőségéről, egészségi állapotáról, ezért is fontos, hogy a vadgazda szemrevételezhesse az elhullajtott fejdíszt.

– Az agancsgyűjtők többsége sokszor nemcsak keresi az elhullajtott fejdíszt, hanem meg is zavarja, hajtja a szarvasokat – mondta Horváth Csaba. – Csapatosan, gyakran kutyával járják az erdőt, és hajtják a szarvasokat, hogy agancsuk hamarabb leessen. Ilyenkor az erdőben nincs nyugalma a vadnak, a zavarás elől gyakran a mezőgazdasági területekre menekülnek. Ahol az ijedt szarvasok összetapossák a növényeket, gyakoribbak lehetnek a vadütközések, vadbalesetek is.

Törvény szerint is tilos a vad élőhelyének, pihenőhelyének indokolatlan zavarása. Ebben az időszakban sok helyen erdőlátogatási korlátozásokat rendel el a vadgazdálkodó, erdőgazdálkodó, a veszélyeztetett területeken a vadászok rendőrökkel együttműködve végeznek ellenőrzéseket. Ebben az időszakban erdei kirándulásaink során tekintettel a korlátozásokra ha agancsot találunk, vegyük fel a kapcsolatot a területen illetékes vadászatra jogosulttal!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!