arckép

2020.02.18. 20:00

Illés Zoltán „Papi”, a Bóbita Jolly Jokere Hang Gábor-díjat kapott

A Bóbita Bábszínház társulatának szavazásával idén Illés Zoltán hangtechnikus kapta a Hang Gábor-díjat. A bábszínész már több mint két évtizede nincs közöttünk, és most egy olyan kolléga vehette át a róla elnevezett elismerést, aki egykor együtt kezdett vele a teátrumban.

Mészáros B. Endre

– Mondhatjuk, hogy családi hagyomány bábozással foglalkozni?

– Hát a nővérem, Illés Ilona „Baby” évtizedek óta meghatározó bábszínésze a Bóbitának. A férje, Bánky Gábor igazgatója is volt a társulatnak.

– Valóban együtt kezdték a pályát a díj névadójával?

– Amikor ő 1984-ben idekerült, én még csak besegítettem egy-egy nagyobb feladatnál. Aztán két évvel később felvettek: egy ideig bábkészítő voltam, majd hangtechnikusként folytattam itt a munkát.

– Közel tíz évig együtt dolgoztak Hang Gáborral. Milyen volt a viszonyuk?

– Gábor nagyon jó srác volt. Egy korosztályba tartoztunk, mindenki szeretett vele dolgozni. Mára pedig csupán négyen maradtunk a társulatban, akik ismerték, Sramó Gábor az igazgató, Bódyné Ancika a műhelyből, a nővérem és én.

– Miért mondják azt, hogy a társulat Jolly Jokere?

– Mert a hangtechnikusi tevékenység mellett a műszaki csapatban rangidősként én tanítom be az új kollégákat. Másrészt a vidéki fellépéseinken negyedszázada vezetem a Bóbita autóját.

– Miben más egy zenekar vagy egy másik színház hangtechnikusához képest a feladata?

– Elsősorban abban, hogy mi csaknem mindig gyerekeknek játszunk, az érzékenységükhöz kell igazítani a hangerőt, hogy ne féljenek tőle.

– A bábkészítői időszakból megmaradt a faragás szeretete?

– Bábokat már nem alkotok, de otthon sokat barkácsolok. Most például összeraktam fából egy kiülőt a kertben.

Azért Papi a beceneve, mert már több mint három évtizede itt dolgozik?

– Ezt még Ujvári Janka adta, amikor teológiát tanultam, mondván, hogy: „Csak nem pap leszel?”

– A barkácsolás mellett mi jelent még kikapcsolódást?

– Negyven éve amatőr horgász vagyok és Kovácsszénája a kedvenc helyem, máshová nem is járok. Amit pedig kifogok, azt mindig visszaeresztem, mert otthon senki nem szereti a halat. Én az ottlétet élvezem.

Vasesztergályos az alapszakmája

Illés Zoltán 1962-ben született Pécsen. Kővágószőlősön járt általánosba, akkor ott éltek, majd az 500-as szakképzőben vasesztergályosnak tanult a megyeszékhelyen. A Leőwey gimnáziumban érettségizett, két évet elvégzett a Pázmány Péter Egyetem teológia szakán. Dolgozott vasesztergályosként a Mechlaborban, az uránbányában, 1986-tól hivatalos tagja a Bóbita Bábszínháznak, ahol két év egyetemi kitérővel folyamatos a munkaviszonya. Felesége, Márk Margit Zsuzsa elektronikai cégnél tevékenykedik, gyermekük, Ákos 27 éves, gépészmérnök a BAT Dohánygyárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!