ellenállás

2020.02.27. 14:00

Már több ezer ember tiltakozik a pécsi homoszexuális felvonulás ellen

A tubesi radar ügyében a Civilek a Mecsekért Mozgalomnak egyszer már sikerült összegyűjteni annyi aláírást, hogy az akkori liberálisokból és szocialistákból álló városvezetésnek közmeghallgatást kellett összehívnia. Most egy, szintén a város polgárait megosztó ügyben, a homoszexuális felvonulás kapcsán az Összefogás Pécsért Egyesület szeretne ilyen speciális gyűlést tartani.

Bóka Máté

Budapest, 2016. július 2. A 21. Budapest Pride felvonulás az Oktogonnál 2016. július 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

A felvonulást szervező, brüsszeli székhelyű Diverse Youth Network – információink szerint – a Búza tértől indítaná a menetet, amely a Király utcán, a Széchenyi téren át a Szent István térre tartana.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke néhány napja jelentette be, hogy a belváros képviselőjeként közmeghallgatás összehívását szeretné kérni Péterffy Attila polgármestertől a rendezvény miatt, de mint mondta, kevés az esély arra, hogy a balliberális városvezetés erre hajlandó lesz, így nekiállnak az aláírások gyűjtésének. Hozzátette, már így is több ezer pécsi írta alá az online petíciót, a közmeghallgatáshoz a pécsi választópolgárok öt százalékának szignója szükséges, a jogszabály szerint az aláírások ellenőrzését követően 30 napon belül meg kell tartani a közmeghallgatást.

Kővári elmondta, hogy a felvonulást szeretnék becsomagolni egy hatnapos, más kisebbségeket is felkaroló fesztivál kereteibe, ez pedig meglátása szerint azért tisztességtelen, mert például a vallási felekezeteknek, nemzetiségeknek, vagy a fogyatékkal élőknek egészen más a megítélésük.

– Nem valakinek a nemi identitásával, hanem a provokatív magatartással van a probléma, amit rákényszerítenek egy közösségre. Szerintem a felvonulás sérti a gyermekek alkotmányos jogait, hiszen közterületen zajlik és kénytelenek látni, de ami megbotránkoztatja őket, az jogellenes. De akár a vallásos embereket, illetve a belvárosban élő ingatlantulajdonosok jogait is sértheti. Ha zárt helyen lenne, akkor erre nem kerülne sor – mondta.

A radarnál eredményre vezetett

A tubesi csúcs megvédéséért több mint egy évtizede 6500 aláírást gyűjtött össze Kővári János kezdeményezésére a CMM, az ÖPE és az Istenkútért Egyesület, hogy a baloldali városvezetés vegye napirendre a szocialista kormányzat által tervezett nagy hatósugarú katonai lokátorral kapcsolatos témát. Akkor a szocialista-liberális városvezetés hosszú ideig nem is akart tudomást venni a több ezer pécsi tiltakozásáról, végül a 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormány döntésének köszönhetően nem épült meg a pécsi lokátor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!