olvasói panasz

2020.02.06. 10:30

Romlott, büdös hús miatt panaszkodtak a vevők

Romlott húst árultak a szaküzletben – panaszolta több olvasónk is a közelmúltban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lightfield Studios

Egyikük a következőt írta a Postabontásban megjelent levelében: Nem vettünk hipermarketben évek óta húst, mert sokszor megjártuk már. De könyörgöm, panelben élek, tartsak tyúkot, hogy friss húsból főzhessek? Hova menjek, ha már az eddig bevált és csalódásmentes húsboltból is romlott és büdös húst vihetek csak haza? Nem elég, hogy drágult a csirkehús ára, de még büdös is? Mit tehetek ilyen esetben? Hova menjek vásárolni?

Ilyen esetekben a fogyasztóvédelmi hatóság a minőségi kifogás intézésének jogszerűségét vizsgálhatja. A vásárló a vásárlás helyén a fizetési bizonylat bemutatása mellett tudja minőségi kifogását előterjeszteni, melyről az üzletben jegyzőkönyvet kötelesek felvenni. Amennyiben a kereskedő és a vásárló nem tud megegyezni a reklamáció rendezési módjában – ami a konkrét esetben csere vagy vételár visszafizetése – az elutasító tartalmú jegyzőkönyvvel a vevő a lakóhelye szerinti békéltető testülethez fordulhat jogorvoslatért.

Az élelmiszerek ellenőrzését a Pécsi Járásban, a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya végzi. Ellenőrzései során többek között a termékek nyomonkövethetőségét (a beszállítástól az értékesítésig), a terméktárolást, az értékesítést, a melléktermékek elhelyezését, elszállítását, a személyi higiéniai, tárgyi feltételeket, a jogszabályi megfelelőségeket, a működéshez szükséges dokumentációk meglétét, érvényességét vizsgálja.

Bejelentés

Ha a vásárló fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert vagy egyéb kifogásolt jelölésű, illetve eredetű élelmiszert vásárolt, akkor a bejelentését a NÉBIH zöldszámon (80/263-244) is megteheti. A bejelentést követően a szakemberek helyszíni ellenőrzést végeznek, mely során kivizsgálják a bejelentésben foglaltakat. Megalapozott bejelentés esetén a hatóság eljárást indít az emberi fogyasztásra alkalmatlan termék gyártójával, forgalmazójával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!