külföldi nyelvtanulási program

2020.02.04. 14:00

Vonzó a külföldi nyelvkurzus, rengeteg az érdeklődő

A 9. és 11. évfolyamos középiskolás diákok hamarosan már jelentkezhetnek az új külföldi nyelvtanulási programra. A lehetőséggel kapcsolatban a szülőknek, gyerekeknek, tanároknak is tartottak már tájékoztatót az iskolákban.

M. R.

Hallgatók feladatlapot töltenek ki mûszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erõforrás Minisztérium Oktatásért Felelõs Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Külföldi nyelvtanulási lehetőséget ajánl fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idei tanévtől a 9. és 11. osztályos gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben tanulóknak. A diákok a program keretében kéthetes egyéni vagy csoportos oktatásban vehetnek részt egy kiválasztott külföldi nyelviskolában. A pályázati felület februárban nyílik meg, de már javában zajlanak az előkészítő munkák. A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban már most látszik, hogy sok tanuló élne a lehetőséggel.

– Amikor elindult a program, meghívtuk a Tempus Közalapítvány vezetőjét iskolánkba, aki egy tájékoztató fórumot tartott a program részleteiről az érintett pécsi kollégáknak – tájékoztatott Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója. – Az érintett diákokkal is folyamatos a kommunikáció, de szülői értekezletet is tartottunk már a témában.

Hozzátette, iskolájukban eddig nagyjából hat csoport alakult, vagyis mintegy 150-160 gyermek utazna ki csoportosan a program keretében külföldre. Emellett természetesen, ha a családok úgy gondolják, egyénileg is pályázhatnak majd a diákok a programra. A pécsi intézmény már fel is vette a kapcsolatot a kiválasztott nyelviskolákkal, és vannak már konkrét időpontok is a kiutazásra. Információink szerint a megyeszékhelyről összesen több mint ezer tanuló érdeklődik a lehetőség iránt, országosan pedig 70 ezren élnének a lehetőséggel.

A szülőknek érdemes tudni, abban az esetben, ha gyermekük utazik, ki kell tölteniük egy felelősségvállalási nyilatkozatot. Erre csakis személyesen az iskolában van lehetőségük tanúk jelenlétében. A nyilatkozat tartalmazza, hogy a szülőnek vissza kell fizetni a nyelvkurzus és a kiutazás díját, ha a gyermeket kihágás miatt hazaküldik. Ez nem kis összeg, hatszázezer és egymillió forint között mozog.

Minden költséget biztosít a program

Az új lehetőség méltán keltette fel sok fiatal, illetve szülő érdeklődését. A program keretében az első nyelvként tanulható idegen nyelvek választhatók, tehát az angol, a francia vagy a német, de speciális esetben a kínai is. Fontos, hogy a diákok legalább a pályázat évében tanulják a választott nyelvet. A nyelvtanfolyamoknál heti minimum húsz órával kell számolni, de ezen kívül kulturális és szabadidős programok keretében is lesz lehetőség a nyelvtanulásra. A program teljes körű támogatást nyújt, tehát a kurzus, a kiutazás, szállás és ellátás költségét is biztosítják. Az internetes pályázati felület várhatóan február közepén nyílik meg, onnantól egy hónap áll rendelkezésre a pályázatok benyújtására a csoportos és az egyéni utazás esetén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!