fejlesztések

2020.03.22. 18:10

A Baranya-csatorna medrét teszik rendbe

A csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére újabb közbeszerzési eljárást indított a mánfai önkormányzat a közelmúltban.

W. K.

Mint ismeretes, a településen az elmúlt években, nagyobb esőzéseket követően, többször is volt árvízkészültség – legutóbb tavaly májusban vezetett katasztrofális állapotokhoz és okozott komoly károkat a faluban az özönvízszerű esőzés. Több helyen a víz úgy alámosta a medret, hogy több köbméter szakadt ki az oldalából, átjárók rongálódtak, süllyedtek meg, szakadtak be. Mindennek oka, hogy a Baranya-csatorna nem tudja megfelelően elvezetni a környező, magasabban fekvő területekről a völgybe érkező csapadékot.

A helyi vízkár-veszélyeztetettség csökkentésére 2017-ben mintegy 50 millió forint pályázati támogatást nyert a település, a beruházás során a Baranya-csatorna mánfai szakaszának mederrendezésére, karbantartására és műtárgyak építésére kerülhet sor. A projekt részeként 1,8 kilométer hosszúságban felújítanák a csatornát – többek közt hordalékfogókat építenének – és a mederfalat is.

A munkálatoknak az eredeti tervek szerint tavaly nyár elején kellett volna elindulniuk, ám az első közbeszerzési eljárást fedezethiányra való tekintettel érvénytelenítették, miután a legolcsóbb kivitelezői árajánlat is a rendelkezésre álló keret duplája volt. Ezután a mánfai képviselő-testület tavaly júliusban új eljárás indításáról döntött, ám a közbeszerzési szakértő jelezte, hogy a felkérni szándékozott öt vállalkozás közül kettő nem felel meg, mivel tevékenységi körükben a vonatkozó kivitelezés nem szerepel. A bíráló bizottságban is történt változás, mindezek indokolttá tették az új közbeszerzési eljárás indítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!