bánya

2020.03.05. 07:00

Begyógyulhat a bányaseb: folyik a munka a Karolina-külfejtés területén

Második évfordulójához közeledik a pécsi Karolina-tájrendezési projekt. Az egykori külszíni bányászati tevékenységből fennmaradt katlan feltöltését és az eredeti állapot helyreállítását 2018 tavaszán kezdte meg a Pannon Hőerőmű Zrt.

Wald K.

Márciusban két éve kezdődtek meg a tájrendezési munkálatok a pécsi Karolina-külfejtésben. Az egykori külszíni szénbányában 1968-tól kezdve több mint három évtizeden keresztül folyt a kitermelés, egészen 2004-ig, amikor a pécsi erőmű működését biomassza-felhasználásra állították át.

A mintegy 400 focipályányi nagyságú régi bányaterületen a tájrendezési munkálatok 2018 márciusában kezdődtek el a Pannon Hőerőmű Zrt. irányításával a tájseb eltüntetése céljával. Ennek során a 80 méter mély bányatölcsér feltöltésére összesen 9,6 millió köbméternyi korábban kitermelt meddőanyagot helyeznek el, ezzel párhuzamosan pedig a katlan alján kialakult 28 méter mély bányató vizének folyamatos kiszivattyúzásáról és a tómeder feltöltéséről is gondoskodnak.

Mostanra a Pannon Hőerőmű Zrt. mintegy 650 ezer köbméter meddőanyag kitermelését és végső elhelyezését végezte el, néhány hónapon belül pedig befejeződik a tó szűrőgáttól északra levő részének feltöltése, miközben a bányaterület északnyugati részén egy fél hektáros területen a szakemberek már kialakították a végállapoti terepfelszínt. Ezt a területet 40 cm vastagságban földdel terítették le és gyepesítették, a későbbiekben pedig még fás szárú növényzettel fogják beültetni. A déli meddőhányó keleti részén az idei év során további 3 hektáron valósul meg a végállapoti terepfelszín kialakítása, talajterítése és gyepesítése.

Még idén kiépítik a keleti oldalon a mintegy 1800 folyóméter hosszúságú csapadékvíz-elvezető övárkot, és a szakemberek elkészítik a csapadékvizek közút alatti átvezetését biztosító áteresz terveit is. Folyik a végső rézsűk kialakításához, valamint a keleti övárok megépítéséhez szükséges munkaterület növényzetmentesítése is.

Ezzel párhuzamosan hamarosan elkészülnek a terület egészére vonatkozó erdőtelepítési tervek is. A régi bányaterületen részben szükséges a spontán felnőtt, zömében akácos növényzet kivágása. A tájrendezés befejezését követően ugyanezen területekre a kivágott invazív fák helyett őshonos fás szárú növényzetet fognak telepíteni.

A tájrendezés az állam és a bányát a rendszerváltás után megöröklő Pannon Hőerőmű Zrt. közös kötelezettsége. Az erőmű immár két éve dolgozik az ipari tájseb eltüntetésén és a természetes állapot helyreállításán, a munkát pedig az elkövetkező időszakban is a vállalásainak megfelelően folytatja a környezetvédelmi és munkabiztonsági előírások maradéktalan betartása mellett – hangsúlyozta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Közös feladat

A Pannon Hőerőmű Zrt. és az állami tulajdonban lévő Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. között 2018-ban jött létre megállapodás a tájrendezési munkálatok megkezdéséről. A Karolina-külfejtés területén 120 hektáron állítják helyre az eredetihez közeli természeti állapotokat. Az első üteme a Pannon Hőerőmű Zrt., míg a második a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. felügyelete és finanszírozása mellett valósul meg, a lakosság érdekeinek szem előtt tartásával és a rögzített műszaki-biztonsági szempontok figyelembevételével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!