hogy is van ez?

2020.03.09. 11:30

Fizetni kellene a helyi adókat Pécsett, de a csekkek nem érkeztek meg

Egy hét múlva lejár a helyi adók befizetésének a határideje, a csekkek azonban még nem kerültek ki a postaládákba. Olvasóink kérdéseit a városházának tolmácsolva szerettük volna megtudni, mi történik, ha valaki a héten nem kapja kézhez az értesítőt, és emiatt nem tudja határidőre teljesíteni a befizetést.

Wald K.

Posta, illusztráció

Fotó: Kallus György

Egy héten belül be kell fizetni a helyi adókat, az erről szóló értesítőket és csekkeket azonban – mint több olvasónk is jelezte – hiába várják. Az elmúlt években legkésőbb március első napjaiban megérkeztek a küldemények, ami azért volt fontos sokak számára, mert így időben kalkulálni tudták az adott havi kiadásokat.

A pécsi városháza közleménye szerint a pécsi adózóknak a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Adóhatósági Főosztálya küldi ki a helyi adók befizetéséről szóló határozatokat és csekkeket. A mostani időszakban a március 15-én befizetendő építményadó, telekadó, gépjárműadó, illetve az egyenlegértesítő szerinti összegről szóló csekkek postázása esedékes.

A tevékenységet egy 2016-os kormányrendelet értelmében egy ASP nevű informatikai rendszer segítségével végzi minden önkormányzat – a pécsi városháza a csekkek kipostázásának csúszását ennek instabilitásával magyarázza. Közleményük szerint az osztály munkatársai komoly munkát végeznek, hogy a rajtuk kívülálló hibákat elhárítsák, és minden pécsi polgár megkapja az adók befizetéséhez nélkülözhetetlen iratokat, csekkeket. – Amennyiben erőfeszítéseik ellenére is csak késéssel sikerül postázni a csekkeket, arról értesíteni fogjuk adózóinkat – közölték.

A tájékoztatást elősegítendő, olvasóink lapunkhoz beérkezett kérdéseit a városháza felé továbbítva szerettük volna megtudni, hogy mikor várható a csekkek postázása. Megkérdeztük azt is, hogy számíthat-e szankcióra az, aki nem kapja meg a héten a csekket, és ezáltal nem tud eleget tenni határidőre a befizetésnek, vagy a késést ezúttal elnézi-e az önkormányzat. Olvasóink kérését tolmácsolva tájékoztatást kérünk arról is, hogy a csekken kívül milyen egyéb módon fizethetők be a helyi adók, ám kérdéseinkre a városháza nem válaszolt.

Online fizetés, hála az ASP-nek

Miközben az ASP-rendszer hibáival magyarázza a pécsi önkormányzat a csekkek postázásának késedelmét, addig a város honlapján az alábbi tájékoztató érhető el az Elektronikus Fizetési Szolgáltatással kapcsolatban:

„Az önkormányzati ASP-rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az Önök számára is elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.

A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telek­adó, építményadó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ-bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.”

Címkék#helyi adók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!