madárles

2020.03.06. 13:00

Hamarosan kezdődik a tavaszi tábor Sumonyban

Immár huszadik alkalommal szervezik meg a tavaszi madárgyűrűző tábort a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson.

Tóth Viktória

20190719 Szombathely Pajtatábor a skanzenben – A falusias környezet jótékony hatással van a gyerekekre képen:Lajos Anna természetvédelmi mérnök hallgató Vas Népe/ Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A megyei Madártani Egyesület beszámolója szerint a téli hétvégi akciók során a tavalyinál lényegesen több madarat gyűrűztek meg, ezért bizakodással várják a tábort. S a tavak vízfeltöltése csaknem teljesen befejeződött, ez kedvező feltételeket teremt a vonuló nádi énekesmadarak számára is.

A madárgyűrűző táborban március 15 és április 19 között főként baranyai önkéntesek dolgoznak majd, de a Dunántúl más területeiről és a fővárosból is érkeznek érdeklődők. A résztvevők a gyűrűzés mellett távcsöves terepbejárásokat is végeznek. A megfigyelések során kapott adatok a halastavakon átvonuló nagyobb testű madarak faji és gyakorisági viszonyairól adnak megközelítően pontos képet.

A Madártani Egyesület azt is jelezte, hogy a Madárgyűrűzési Központ számítógépes nyilvántartásában január végén rögzítették a hazánkban gyűrűzött hétmilliomodik madár adatait. Ez a madár a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson jelölt zöldike volt. Ebből a fajból a baranyai állomás fennállása alatt mintegy tizenkétezer példányt fogtak be.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!