Tavasz

2020.03.23. 16:45

Húsvétra kikerülhetnek a terekre a leanderek Pécsett

Idén is gyönyörködhetünk a növényekben a város közterületein.

T. V.

Megszépült a színház

A pálmák, leanderek igazán mediterrán hangulatot kölcsönöznek a város főtérének.

A megyeszékhely több pontján találhatóak szökőkutak is, melyeket a nyári forróságban előszeretettel nézegetünk. A fagyközeli hőmérséklet már nem kedvez a szabadtéri vizes látványosságoknak és a legtöbb növénynek sem. A lágy szárúak ezért egy temperált, világos raktárban telelnek át, ahol van öntözési lehetőség is.

Mint azt a BIOKOM Nonprofit Kft.-től megtudtuk, mintegy 150 darab dézsás növényük van, nagyobb részben különböző fajta leanderek, selyemmirtuszok, babérok, korallberkenyék, magyalok. Ezeket a lehetséges késői fagyok miatt általában április 15-ig szokták kihelyezni. A növények teleltetéséről, kihelyezéséről, és a későbbi gondozásról is a városüzemeltető cég gondoskodik.

– Jelenleg a dézsák felkészítése van folyamatban a közterületre való kihelyezésre, mely annyit jelent, hogy a szükséges metszéseket végezzük el és elkezdjük a növények tápoldatos locsolását. Idén április 12-13-a húsvét, amennyiben az időjárás – és a járványhelyzet – engedi, húsvétra szeretnénk ütemezni a dézsás növények kiszállítását – adta a tájékoztatást a városüzemeltetési cég.

Vannak tradicionálisan dézsás növényekkel díszített terek, mint például a Széchenyi tér, Kossuth tér, Színház tér, Jókai tér, Európa tér, Terrachina tér, Hal tér, illetve van egy-két néhány éve díszített terület, ilyen a Zsolnay körforgalom környezete, vagy a Konzum buszmegálló. Alapvetően a terület frekventáltsága, használatának jellege, szabad hely, közlekedési űrszelvények alapján döntenek a dézsás növények kihelyezéséről.

– A növényeket díszítő értékük, és fenntarthatóságuk alapján választjuk ki, azonban néha kapunk felajánlásból is. Ezeket is igyekszünk megfelelően hasznosítani – tudtuk meg a BIOKOM-tól.

A szökőkutakat, vizes látványosságokat időjárás függvényében március végén és április elején szokták beindítani, azonban a jelenlegi helyzetben virológus szakértővel történő egyeztetést követően arra a döntésre jutottak, hogy idén ezt elhalasztják egy későbbi időpontra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!