törvényességi felhívás

2020.03.05. 18:19

Jogsértést követtek el a mislenyi képviselővel szemben

Törvényességi felügyeleti eljárásban állapították meg a kozármislenyi testület hibáját.

B. M.

A település képviselő-testülete még novemberen hozott elítélő állásfoglalást a Porta Pannonia képviselőjével, Varga Évával szemben, mert nyilatkozott a sajtónak. Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a helyi szabályzat szerint ezt előzetesen kellett volna jeleznie a polgármesternek.

Lapunkkal már akkor az eset kapcsán azt közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal, hogy a nyilatkozattétellel kapcsolatos korlátozás törvényességi szempontból aggályokat vethet fel, később pedig törvényességi felhívást intézett a képviselő-testület felé, mondván, nem zárt ülésen tárgyalták meg az állásfoglalást, az eljárás így jogsértő volt.

Igaz, ezt a kifejezést már nem olvasta fel a polgármester a legutóbbi közgyűlésen, Bíró Károly inkább egy jogilag vitatható gondolatmenetbe fogott, amelynek az volt a lényege, hogy nem ért egyet azzal, hogy törvénysértés volt. Bíró azt is mondta, hogy megérti, hogy valaki személyes érintettség miatt ezt kiemelten kezeli, de „hát ez volt a cél”.

Érdekesség, hogy az önkormányzat jegyzője már egy hónapja megkapta a kormányhivatal felhívását, ám csak az ülés előtt közvetlenül, az érintett külön kérésére kaphatta a képviselő. Varga Éva a közgyűlésen azt is mondta, azért választották meg a mislenyiek, mert látták az eddigi munkáját, és azt kérte, hogy ez fejeződjön be, mert végtelenül kellemetlen. A polgármester határolódjon el attól, amit a Facebookon és város lapjában tesz, zavarja a gyerekeket, tantestületet. Azt kéri, hogy inkább dolgozzanak együtt, mintsem ezt tovább folytassa a városvezető.

Bíró Károly erre azt mondta, hogy ő meg azt kéri, hogy ez legyen kölcsönös, a személyeskedéseket szélsőséges helyzetekben is félre kell tenni. Mint ismert, éppen Bíró Károly volt az, aki a helyi lapban azzal támadta meg Varga Évát mindenféle konkrétumok nélkül, hogy mintha a helyi iskola igazgatóként politikai célokra használta volna fel a diákokat.

A képviselő-testület egy másik tagja, Farkas Róbert azt is megjegyezte, nem ez volt az első törvényességi felhívás a testület munkásságával kapcsolatban, ismét egy törvénysértés történt, inkább a várossal kellene foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!