Mensa HungarIQa

2020.03.27. 07:00

Nekik bizonyítottan sokkal színesebb a szürkeállományuk

A megyében 120 tagja van annak a csoportnak, mely az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszintet ér el a Mensa nemzetközi egyesület tesztjén.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az 1946-ban alapított nemzetközi egyesületnek, a Mensának (Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa körülbelül négyezer tagból áll) ma közel 140 ezer tagja van a világ száz országában. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. A tagság egyetlen kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése a szervezet intelligenciatesztjén.

A Pécsi Helyi Csoport 20 éve működik kisebb nagyobb megszakításokkal. Jelenleg Pécsett és vonzáskörzetében körülbelül 120 tagjuk van.

– Minden hónap első csütörtökén tartjuk találkozónkat az egyik pécsi étteremben, eddig minden hónapban volt is előadónk.

A találkozókon beszélgetünk, társasozunk vagy épp megvitatjuk az élet nagy dolgait, a hétköznapi problémáktól kezdve a 3D nyomtatáson át az aktuálisan ki mit olvas témakörökig – mondta Molnár Zsófia, a Mensa pécsi csoportjának programfelelőse.

A hasonló képességeken, a közösségen és a programokon túl emellett számos kapocs létezik a tagok között. Az egyik legnagyobb ezek közül az AsztalLap címmel havonta megjelenő folyóirat, valamint a tagok adatait tartalmazó lista, hiszen ezek még azokhoz a tagokhoz is eljutnak, akik esetleg egyelőre magányos mensásként élnek egy-egy városban, és nincs lehetőségük részt venni a rendezvényeken a távolság, az idő vagy más akadály miatt.

– A taglista igen értékes számunkra, hiszen tartalmazza a tagok elérhetőségét, foglalkozását, érdeklődését, szakterületét és hobbiját; jelzi, hogy miben tudnak segíteni a többieknek. Ennek alapján bárki nyugodtan felhívhat valakit, ha kérdése van, kíváncsi valamire, vagy csak hasonló érdeklődési körű embert keres – tette hozzá a programfelelős.

A teszt megírását is kevesen vállalják

Nap mint nap találkozhatunk IQ-tesztekkel magazinokban vagy akár az interneten. Sajnos a legtöbbről nem derül ki, hogy ezek nem igazi IQ-tesztek, csupán szórakoztató játékok, amolyan szellemi erőpróbák. A Mensa-tagság feltétele egy olyan teszteredmény elérése, amelyre csak az emberek 2 százaléka képes. A 2 százalékos léc átugrása nagy kihívásnak tűnhet, de a tapasztalatok alapján a tesztírók körülbelül fele-kétharmada megfelel e kritériumnak. Ez azt mutatja, hogy a tesztírás bevállalása már eleve elég komoly szűrőként funkcionál.

A teszt nem igényel előképzettséget, csak a logikus gondolkodás képességét, rugalmasságát méri. Ábrákból áll, így nyelvi, vagy számolási képességre sincs szükség. A teszt értékelését hivatásos pszichológusok végzik, az eredményt pedig a Mensa titkosan kezeli, tehát csak a tesztíró kap értesítést az általa előzetesen megadott e-mail-címre.

A jelenlegi veszélyhelyzet miatt a Mensa HungarIQa szünetelteti a tesztelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!