pollenszezon

2020.04.10. 07:00

Már jelentkezhetnek a szénanátha tünetei

A nyír pollenkoncentrációja magas, az allergiásoknál megjelentek a szénanátha jellemző tünetei, azonban a szakemberek nem javasolják senkinek az öngyógyítást.

Wald Kata

Ahogy beköszöntött a tavaszi idő, a pollenterhelés is egyre növekedő értékeket mutat. A következő napokban a nyír pollenkoncentrációja jellemzően magas, helyenként nagyon magas tartományban alakul, ami azt jelenti, hogy minden allergiásnál megjelenhetnek az ilyenkor szokásos tünetek. A nyír pollenje egyébként az egyik legjelentősebb tavaszi allergén, ezért az arra érzékenyeknek fel kell készülniük a fokozott terhelésre, célszerű felkeresni kezelőorvosukat.

Az aktuális pollenjelentés szerint a juhar, a kőris, a nyár, a fűz, a gyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporának koncentrációja országszerte közepes szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony marad.

Fontos tudni, hogy a szénanátha krónikus betegség, amit komolyan kell venni, az allergiás nátha nem múlik el egyszerűen. Kezelés nélkül elhúzódhat és idővel asztma lehet a szövődménye. Szem-, fül- vagy orrviszketés, könnyezés – ezek a jellemző tünetei. Az is allergiagyanúra adhat okot, ha valaki minden évben szinte ugyanakkor betegszik meg. Ilyenkor célszerű szakorvoshoz fordulni.

Pollenszezonban a másik gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása. A légúti tünetek mellett ugyanis ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is. Van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, vagy mindkettő megfigyelhető. – Minden esetben az a legfontosabb, hogy ne kezdjünk öngyógyításba, hanem inkább kérjük szakorvos segítségét – hangsúlyozzák a szakemberek.

A pollenszűrő háló sokat segíthet

Különösen hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás. A pollenek ugyanis a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszaka is irritálhatják a bőrt. Emellett az öltözködésre is érdemes figyelni: pamutból készült ruhadarabokat célszerű viselni a műszálasak helyett. Meg kell próbálni pollenmentesen tartani a hálószobát: az ablakokra szerelhető pollenszűrő háló a levegőben lévő szemcsék legalább 85 százalékát megszűri. Akinek kertje van, és pollenallergiával küzd, ne hagyja elburjánzani a növényzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!