Koronavírus Baranyában

2020.04.25. 20:00

Tavaly tízmilliárd forintot hagytak a pécsi egyetemen a külföldi diákok

A koronavírus-járvány közepette zárult le az idei felvételi jelentkezés a felsőoktatási intézményekbe. Ebben az évben több mint húszezerrel kevesebben – összesen 91 460-an – jelezték tanulmányaik főiskolán vagy egyetemen való folytatásának szándékát, ez tizenkilenc éve nem látott csökkenés. A pandémia ugyanakkor a külföldi hallgatók létszámát is nagyban befolyásolja, ami főleg annak fényében jelenthet problémát, hogy tavaly a Pécsi Tudományegyetemnek több mint tízmilliárd forint bevétele származott az itt tanuló külhoni diákok tandíjából és képzési költségeiből.

HLB

A PTE-re idén 1600 fővel kevesebben jelentkeztek, mint tavaly. Ez az országos átlagot tekintve alacsony csökkenésnek számít, sőt, néhány kar még növelni is tudta a jelentkezők számát. Az egyetem a sorrendmódosító kampánya során arra törekszik, hogy minél több idei felvételiző módosítson a sorrendjén és első helyre rangsorolja a pécsi intézményt.

Ugyanakkor az új felvételizők mellett a jelenlegi hallgatók megtartása is jelentős befolyással van a hallgatói létszámra. A lemorzsolódás csökkentésére egyebek között személyre szabott mentorhálózatot hoztak létre, amely képes jelezni és kezelni, ha egy hallgató elakad a tanulmányi előmenetelben és szakmai segítségre van szüksége – ezt természetesen díjmentesen nyújtják minden hallgató számára.

A világjárvány közepette meglepőnek tűnhet, de a PTE idegennyelvű képzései iránt való érdeklődés magasabb, mint az elmúlt években. Az egyetemen a jelentkezések véglegesítése során érzékelnek némi kivárást, hezitálást a külföldi hallgatók részéről, ami a jelenlegi helyzetben természetes.

A járvány által leginkább érintett államok közül Kína, Irán, Dél-Korea és Törökország is a pécsi universitas nagy küldőországai közé tartoznak, ezen országok esetében számítani lehet bizonyos mértékű visszaesésre, ám ennek pontos mértéke egyelőre még nem jósolható meg.

Az biztos, hogy a külhoni hallgatók jelentős mértékben hozzájárulnak a pécsi gazdasági fejlődéséhez, hiszen költéseikkel munkahelyeket teremtenek és tartanak fenn számos iparágban.

A pécsi egyetemnek tavaly több mint tízmilliárd forint bevétele származott az itt tanuló külföldi diákok tandíjából, képzési költségeiből.

A pécsi felsőoktatási intézményben tavaly mind a magyar, mind a külföldi hallgatói létszámot sikerült növelni (262, illetve 166 fővel, azaz) összesen 428 hallgatóval. Ez a létszámnövekedés az előző évben 1,5 milliárd forint többletbevételt jelentett a PTE számára.

Ugyanakkor a gazdasági helyzetet nemcsak az új jelentkezések befolyásolják, hanem a teljes hallgató létszám, így ugyanolyan fontos a pécsi tanulmányokat folytató hallgatók megtartása. Az egyetem vezetésének reményei szerint a tavalyi sikeres év részben kompenzálja az ősszel induló tanévben a bizonytalanság, a kivárás miatt várható alacsonyabb jelentkezések gazdasági hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!