múltidéző

2020.04.18. 15:30

Tizenöt éve történt a máig emlékezetes helikopterbaleset

Egy pillanat alatt bejárta az országos sajtót a hír: lezuhant egy mentőhelikopter Pécsett. A tizenöt évvel ezelőtti eseményre sokan úgy emlékeznek, mintha tegnap történt volna.

Tóth Viktória

Egyelõre tisztázatlan okok miatt nem sokkal a felszállást követõen, a Pécsi Tudományegyetem mellett, a Kürt utcában lezuhant és kigyulladt egy mentõhelikopter. A gép háromtagú személyzetét súlyos sérülésekkel szállították kórházba, beteg nem volt a fedélzeten. A baleset miatt több utcát lezártak a környéken, emiatt óriási dugók alakultak ki.

Fotó: DN

Hangos csattanás rázta meg a pécsi egyetemvárost azon a tavaszi délutánon. A szerencsétlenséget megelőzően a Mi-2-es típusú helikopter beteget szállított a 400 ágyas klinikára. Mikor aztán ismét felszállt a kórház területéről, – vélhetően a pogányi bázisra indult volna – néhány tíz méter megtétele után zuhanni kezdett, nekiütközött a villanyvezetéknek, majd a Kürt utcában lezuhant. A helikopter farokrésze leszakadt, az összeroncsolódott gép azonnal kigyulladt.

A pilóta és a helikopteren tartózkodó két fős személyzet egyik tagja súlyosan, a másik könnyebben megsérült. Pusztán a véletlennek köszönhető, hogy az egyébként forgalmas utcában éppen egyetlen autó, gyalogos sem járt, így mások nem sérültek meg.

A Dunántúli Naplóban az esemény után megírtuk, a pilótát a légi közlekedés szabályainak megsértése miatt, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg, amiért – legsúlyosabb esetben – akár ötéves szabadságvesztés is kiszabható. A többszörösen kitüntetett pilóta, Martinecz Mátyás egyébként az eljárás során végig azt állította, nem hibázott, a balesetet műszaki hiba okozhatta.

Nem sokkal a felszállást követõen, a Pécsi Tudományegyetem mellett, a Kürt utcában lezuhant és kigyulladt egy mentõhelikopter. (fotó: Laufer L.)

Kiemelte, hogy korábban már 75-ször felszállt a 400 ágyas klinika udvaráról, így jól ismerte a terepet. A baleset után két évvel a megyei bíróság jogerősen felmentette a pilótát. A tárgyaláson ugyanis egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hajtómű részletes, gyári vizsgálata nem történt meg, azaz már nem deríthető ki, hogy valóban előfordulhatott-e valamilyen műszaki hiba.

– Végre – monda megkönnyebbülten az ítélethirdetés után Martinecz Mátyás. – Éppen ideje volt, hogy ennyi idő után lezáruljon az eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!