felújítás

2020.04.17. 17:30

Veszélyes lehet a tető bontása

Palatetővel fedett házakat megyeszerte sok helyen látni – az azbeszttartalmú tető bontására szigorú szabályok vonatkoznak.  

Wald Kata

Tetőszerkezet felújítás a Család utcán_PS_KM

Fotó: Pusztai Sándor

– A szomszédom tetőfelújítást tervez – a palatetőt, ami köztudottan egészségre káros azbesztet tartalmaz, új elemekre cserélné. Mi a garancia arra, hogy a környéken lakók egészségét a bontási munkálatok nem veszélyeztetik? – adott hangot aggodalmának egy olvasónk.

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az 1960–70-es években a családi házas környezetben épített lakóépületek – gyakran ezek melléképületei is – részint palatető fedéssel készültek. Ezek nagy részét azóta felújították, elbontották, de 10-20 százalékuk ma is palatetős.

A jogszabály szerint az azbeszttel végzett tevékenységről a munkavédelmi hatóságot értesíteni kell. Előírás többek között, hogy az azbesztmentesítés megkezdése előtt kockázatértékelés elvégzése, munkaterv és védőeszköz-juttatási szabályzat készítése is szükséges.

A dolgozókat munkavédelmi oktatásban kell részesíteni, különös tekintettel az azbeszt egészségkárosító hatására. Étkezésükhöz olyan azbesztmentes területet kell biztosítani, ahol elkerülhető az étel, ital, evőeszközök, ruházat szennyeződése. A Baranya Megyei Kormányhivatal munkavédelmi hatóságához évente csupán néhány azbesztmentesítéssel kapcsolatos bejelentés érkezik. Ha az előírt szabályokat nem tartják be a munkálatok során, a feltárt hiányosság megszüntetésére kötelezik az érintetteket vagy szankcionálnak.

– Az ép, meg nem bontott palatetőnek önmagában nincs környezeti vagy egészségkárosító hatása. De ha az azbesztszálak a termékből – rongálódás, sérülés, bontás során – kiszabadulnak, veszélyessé válnak – hangsúlyozza a kormányhivatal. Ezért az azbeszttartalmú anyagot úgy kell eltávolítani, csomagolni, hogy közben ne morzsálódjon, törjön, porladjon. A bontott anyag a továbbiakban már veszélyes hulladéknak minősül, újrahasznosítása nem lehetséges. A környezetvédelmi hatóság minden esetben felhívja a mentesítést végzőt az azbeszthulladék engedélyezett módon történt kezelésének igazolására.

– A felhívásnak az érintettek Baranya megyében eddig minden alkalommal eleget tettek, szankció alkalmazására még nem került sor – közölte a kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!