itt a baj

2020.05.31. 20:00

Nincs mit tenni az utcán alvó, magukon könnyítő és alkoholizáló hajléktalanokkal?

Egyik olvasónk kereste meg szerkesztőségünket a napokban egy jól ismert pécsi hajléktalan újabb közterületi megnyilvánulásával kapcsolatban. Mint beszámolt róla, az illető fényes nappal öntözte meg az egyik növényt a Jókai téren, majd elfoglalta az egyik padot, ahol előbb megivott néhány dobozos sört, majd álomba szenderült. Bár az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalma érvényben van, úgy tűnik, hogy a(z esetleges) szankcióknak sajnos nincs visszatartó erejük.

HLB

Panaszos olvasónk három fotót is küldött az egyik, Pécs belvárosában jól ismert hajléktalanról. Az illető évek óta a járja az utcákat, legtöbbször bódultan, ráadásul folyamatosan kéreget a járókelőktől és a vendéglátóegységek teraszain ülő vendégektől.

A képeken jól látszik, hogy előbb fényes nappal könnyített magán a forgalmas Jókai téren:

Ezután leült a Zsolnay-termékeket árusító bolt előtt, és elfogyasztott néhány dobozos sört:

A kora esti szieszta után pedig szépen álomba szenderült:

Megkerestük a közterület-felügyeletet és a rendőrséget, miként vélekednek arról, hogyan lehetne a minimálisra csökkenteni az illető (és a többi fedél nélküli) „áldásos” tevékenységét. Sajnos nem lettünk sokkal okosabbak...

Märcz János, a közterület-felügyelet vezetője szerint kollégái koldulás, erőszakos kéregetés, szeszes ital közterületen való fogyasztása esetén csak tettenéréskor tudnak bírságolni, vagy feljelentést tenni. Mint mondta, a képeken látható személyt már több alkalommal vonták intézkedés alá – nos, úgy tűnik, hiába...

Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályairól szóló kormányrendelet 2018. október 15-én lépett hatályba, a szabálysértési törvény a rendőrség hatáskörébe utalta a jogsértőket. Természetesen a rendőrök is azonnal intézkednek, ha jogsértést tapasztalnak, ugyanakkor sajnos konkrét adatokat nem kaptunk arról, hogy Pécsen eddig hány eljárás indult a szabályszegőkkel szemben.

Amint azt a BMRFK sajtóosztálya közölte, erről a rendőrség országos, görgetett statisztikát vezet. Így 2018. október 15-től idén május 26-ig országszerte 684 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést, míg 23 esetben indítottak szabálysértési előkészítő eljárást. (Ugyanakkor tavalyi április elsejéig 351 esetben alkalmaztak helyszíni figyelmeztetést, míg 15 szabálysértési előkészítő eljárást indítottak: közülük kettőt Baranya megyében, tizenötből tíz esetben került bíróság elé hajléktalan.)

A számokat nézve elmondható, hogy a hatóságok az utcákon, köztereken tapasztalható jogsértésekhez képest elenyésző számban indítottak eljárást. Talán azért is, mert nyilván nem lehet mindegyik csavargót a nap huszonnégy órájában szemmel tartani, másrészt a büntetésnek nincs visszatartó ereje; az a fedél nélküli, aki évek óta az utcán él, nagy ívben tesz a szabályokra, törvényekre, s nem utolsósorban a többi állampolgárra...

Nem csak ez a baj...

A fotókon látható férfi ráadásul előszeretettel eteti a galambokat nemcsak a Jókai téren, de az Iparosház mögötti parkolóban is. (Ahol egyébként egy másik jól ismert hajléktalan is ugyanazt teszi, aki ugyanakkor naponta többször is „belóg” a Jókai tér 2. szám alatti épületbe, ahol több iroda, egy ruhaüzlet, a PMFC öregfiúk egyesülete és egy fotós műterem is található).

Szintén a képen látható hajléktalan olvasónk elmondása szerint már többször is bemászott a Zsolnay-szobornál lévő Természettudományi Múzeum kertjébe, hogy ott éjszakázzon. A terület a Janus Pannonius Múzeumhoz, s így az önkormányzathoz tartozik. Tudomásunk szerint azonban e tevékenységük miatt még egyikőjüket sem érte diszkrimináció...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!