Koronavírus Baranyában

2020.05.09. 20:00

Szájmaszkban mehetnek misére a 65 év alatti hívők

Immár több helyen a hívők is részt vehetnek a szentmiséken, igaz, csak szigorú szabályok mellett.

Zsigmond József

A koronavírus-járvány miatt a római és a görögkatolikusoknál, a reformátusoknál, az evangélikusoknál és a baptistáknál is március végétől elmaradtak a hagyományos templomi szertartások, istentiszteletek – a papok, lelkészek legfeljebb online tartottak szentmiséket, istentiszteleteket.

A járványügyi korlátozások enyhítésével az egyes egyházak is változtattak a korábbi intézkedéseiken. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó közleményében azt írta, hogy nyilvános vasárnapi szentmise hívek részvételével elsősorban szabadtéren tartható, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt, de lehetőség van arra is, főleg vidéken, ahol kisebb a hívők száma, hogy templomban tartsák meg a szertartásokat szigorú szabályok mellett.

A hívők egymástól két méter távolságban lehetnek, továbbá a szájat és orrot kötelező eltakarniuk maszkkal, kendővel, sállal. A templom bejáratánál kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani.

Cziglányi Zsolt kozármislenyi plébános azt írta a közösségi oldalán, hogy nyilvános szentmiséket egyenlőre csak Kozármislenyben és Egerágon tartanak.

Ettől a héttől szerdán és pénteken este hat órakor az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek templomában, vasárnap kilenc órakor a plébániatemplomban, fél 11-kor Egerágon és délután öt órakor a nővérek templomában tartanak szentmisét.

Máshol is a megyében megnyílnak a templomok a hívők előtt, így vasárnap 9.30-kor Magyarszéken, 11.00 órakor Abaligeten csendes szentmiséket tartanak. Május 9-én este hatkor Bánoson, május 16-tól Mecsekrákoson kéthetente a templom előtti téren szabadtéri énekes előesti szentmise lesz, itt is kötelező a szigorú szabályok betartása: a szájmaszk használata és a két méteres távolságtartás.

Pécsen vasárnap este hat órakor a Szent Ágoston-templomban várják a híveket, ha kevesen lesznek, akkor a templomban, ha sokan, akkor a templom előtti téren tartják a szentmisét.

Nagyon sokan még kivárnak

A görögkatolikusoknál szintén kötelező a szájmaszk használata a templomban, belépés előtt fertőtleníteni kell a kezeket, felhívják a hívek figyelmét a távolságtartás betartására, illetve hogy igyekezzenek úgy leülni, hogy minden második padsor maradjon üresen.

A Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa azt kérte a gyülekezetektől és lelkipásztoroktól, hogy továbbra se menjenek templomba, s ne tartsanak istentiszteleteket a gyülekezeti közösség részvételével. A baptisták hasonlóképpen döntöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!