Koronavírus Baranyában

2020.05.22. 12:45

Szakmai képzés: digitális formában is folytatódott az oktatás

Sikeresen zárhatják tanulmányaikat a diákok az E.ON képzésén a korlátozások ellenére is.

Mészáros R.

A E.ON a megyeszékhelyen is működtet duális keretek között gáz- és villanyszerelői képzést. A koronavírus-járvány miatt márciusban ők is kénytelenek voltak átállni a digitális oktatásra, annak ellenére, hogy a gyakorlati oktatásban nagy kihívást jelentett ennek megoldása. A bevezetett új módszerek viszont működnek, így a tanév végéig ebben a formában zajlik az oktatás. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a korlátozások ellenére a diákok sikeresen zárhassák le tanulmányaikat.

– A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy hogyan tudjuk gyakorlati képzésünket távoktatásra átszervezni úgy, hogy a diákok lelkesedését, motivációját továbbra is fenntartsuk – osztotta meg a tapasztalatait Muth Norbert pécsi szakoktató. – Normál esetben az E.ON tanműhelyében ismerkednek a tanulók az eszközökkel, megtanulják a szerszámokat használni, megtapasztalják ezek súlyát vagy például, hogy mennyi erőt kell kifejteni egy feladat elvégzéséhez. Ezt digitális úton nehéz most megvalósítani, de igyekszünk olyan feladatokat adni, amely otthonról is elvégezhető, és gyakorlati tudást ad. Vannak közös telefonoshívásaink és egyénileg is minden tanuló fel tud hívni, ha elakad egy feladattal.

Az E.ON-nál jelenleg 63 tanuló vesz részt duális szerelői képzésben, ebből idén 24 fő fejezi be tanulmányait a hónap végén, június elején. A végzősök közül 3 fő gázszerelő, 19 villanyszerelő és 2 elektrotechnikus. A vállalat Pécsen kívül az országban még Szekszárdon, Győrben, Nyíregyházán, Debrecenben, Siófokon és Veszprémben működtet hasonló képzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!