arckép

2020.05.23. 15:30

Torma Dávid a kóbor ebek megsegítésére áldozza minden idejét

Másfél éve, 2018 novemberében írtunk először a becefai Torma Dávidról, aki küldetésének érzi, hogy megmentse a sanyarú sorsú, altatásra ítélt kutyákat. Most újra felkerestük az állatbarátot.

Tóth Viktória

Saját telkén, munkája mellett működteti a 17 kenneles telepet Torma Dávid a becefai családi háznál. Amikor másfél éve nála jártunk, még csak a tervei között szerepelt egy olyan alapítvány létrehozása, melynek segítségével minél több altatásra ítélt állatot megmenthet, majd később örökbe adhat. Ez azóta valóra vállt, a Kutyaéden Alapítvány töretlenül működik. A területet sajnos bővíteni nem tudta, egyrészt annak jellege miatt, másrészt azért mert csak adományokból és saját forrásból tartja fent a telepet. Általában mindent egyedül végez, barátok, ismerősök csak néha segítenek neki.

Mint a vállalkozóként dolgozó fiatalember elmondta, a mentések folyamatosak, de csak a környékről tud fogadni kutyákat, mert beteltek a kenneljei.

– Nagyon sok négy-öt éves bulltípusú kutya van nálam. Velük sokan előítéletesek, tartanak tőlük, így őket nagyon nehezen vagy nem lehet gazdásítani – fogalmazott Dávid. – Őket csak egyedüli kutyának adom oda, vagy olyan embernek aki tényleg ért a fajtához.

A férfi minden kutyával naponta foglalkozik, játszik velük, megfelelően lefárasztja őket, de ezt csak egyenként tudja megtenni. Vannak olyan kenneljei, amelyek csak kölyökkutyák befogadására alkalmasak, s mint a férfi elmondta, ezek is gyakran tele vannak.

– Az állatvédelem legfőbb problémája a felesleges szaporulat. Ennek megelőzésére kellene az ivartalanítást központosítani és népszerűsíteni – mondta. – Folyamatosan érkeznek hozzám a kiskutyák, jelenleg 14 van. A legkisebbeket egy szőlőhegyen találták a szakadó esőben, őket három óránként etetni kellett tápszerrel.

Az állatmentőnek néhány hónapja született meg a gyermeke, munkája és a kutyákkal való foglalkozás mellett érthető módon rá is szeretne figyelmet fordítani.

– Csak a kutyák miatt teszem amit teszek. Sok időt fordítok rájuk, de a családommal is kell foglalkoznom, így időnként nehéz összehangolni a dolgokat.

Az állatmentő a Facebookra is gyakran feltölt az örökbe fogadható kutyákkal kapcsolatos képeket, történeteket, tudnivalókat. A leendő gazdik itt is felvehetik vele a kapcsolatot. Az adományokat, további segítséget a férfi szívesen fogadja. S a jó idő beköszöntével előre egyeztetett időpontban kutyasétáltatásra is van lehetőség nála.

Nagy költségekkel jár a fenntartás

A Kutyaéden Alapítvány nem hivatalos menhely, ám ettől függetlenül minden higiéniai szabályt betartanak. Legyen szó az ürülék vagy esetenként az elhullott állatok elszállításáról, a fertőtlenítésről. Dávid alapelve, hogy nem altattat el kutyát, minden ebet ivartalaníttat az örökbe adás előtt, az állatorvos pedig chippel és oltásokkal látja el őket. Az etetés is hatalmas összeget emészt fel. Egy nap 1,5–2 zsák száraz táp az adag, a kölykök miatt pedig nagyjából 10 doboz konzerv fogy el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!