online világ

2020.05.30. 11:30

Túl sok időt töltünk most a kibertérben

Két és fél hónapja tanulnak otthonról a gyerekek, jóval többet töltenek most a számítógép előtt, mint korábban. Felmerül a kérdés, hogy milyen hatással van rájuk a megnövekedett digitálistartalom-fogyasztás.

T. V.

Fotó: Szendi Péter

A gyerekek többsége még be sem töltötte a 10. évét, de már internetezik, jelen van a közösségi média felületein. Most, a tantermen kívüli digitális tanrendnek köszönhetően még többet ülnek a gép előtt. Ennek számos káros hatása, következménye lehet a gyerekekre nézve. A témában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot kérdeztük.

Elmondták, hogy az NMHH jelenleg nem rendelkezik információval arról, hogy az elmúlt két hónapban miként változott a gyerekek internetezéssel töltött ideje, bár kutatás nélkül is kijelenthető, hogy a fiatalok sokkal többet neteznek: csupán a pontos megoszlások, irányok nem ismertek még.

– A karantén arra is rávilágított, hogy érdemes túllépni az órák és percek számlálásán a képernyőidő kérdésében. A szülő különböző módokon óvhatja gyerekét. Kicsiknél elkerülhetetlen a tiltás, de a nagyobbaknál már csak a bizalmat rombolná – fogalmaztak. – Érdemes helyette digitális játékszabályokat megbeszélni, és azokat betartatni: rugalmas hozzáállást kíván ez a kivételes helyzet, amelyhez természetesen társulhatnak elvek is. Például nem minden képernyős tevékenység egyenértékű: tanulásra, szórakozásra, kapcsolattartásra valókat különböztethetünk meg.

Az NMHH, Kommunikációs Igazgatóságtól azt is megtudtuk, hogy célszerű a gyerek életkorának megfelelő, minőségi tartalmakat választani, vagy kipróbálni kreatív lehetőségeket fotózással, szerkesztéssel vagy játékkal. A digitális aktivitásokon keresztül is erősíteni lehet a kapcsolatokat és a közösségi összetartozást a családdal és a barátokkal, továbbá fontos beszélgetni a digitálisan fogyasztott tartalmakról, alkotókról és tapasztalatokról. A legfontosabb az egyensúly, hogy a képernyőn töltött idő mellett legyen lehetőség mozgásra, sétára és beszélgetésre.

– A gyerekek túl korai online jelenléte elsősorban azért veszélyes, mert olyan tartalmakat láthatnak, amelyek nem nekik valók, vagy jogi nyelven fogalmazva „súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését”, mint például az erőszak vagy a pornográfia – árnyalta a helyzetet az NMHH. – Olyan helyzetekbe is kerülhetnek, amelyek kezeléséhez nem elég érettek. Ártó szándékkal közeledhetnek hozzájuk felnőttek, de a kortársaik is képesek az online bántalmazásra – ezért fontos a folyamatos kommunikáció szülő és gyerek között.

Fontos megjegyezni, hogy a Nemzetközi Távközlési Egyesület is felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre fiatalabb gyermekek kerülnek kapcsolatba az internettel, ami nagyobb veszélynek teszi ki őket az internetes zaklatás és befolyásolás terén. Az ENSZ-szervezet szerint közel 1,5 milliárd gyerek tölti otthon az idejét nap mint nap a karantén miatt, így szociális életüket is a kibertérben élik.

Szűrőprogramok és reklámblokkolók

Az NMHH-tól megtudtuk, hogy a szülők a fiatalok kedvenc oldalain reklámblokkolót is használhatnak, az alkalmazásokban pedig fizetős, reklámmentes csomagot választhatnak.

– A gyerekek megnövekedett internetes jelenléte a különleges helyzetben feltehetően azokat a szülőket is meggyőzhette arról, hogy fontos óvintézkedéseket hozniuk, akik korábban ezzel nem foglalkoztak különösebben. Ilyen például, hogy szűrőprogramot vagy szülői felügyeleti alkalmazást telepíthetnek, amelyekkel kiszűrhetik a nem gyerekeknek való tartalmakat. Ha közös eszközön neteznek, akkor létrehozhatnak saját felhasználói fiókot, hogy ne felnőtt fiókból netezzenek, továbbá, fontos, hogy ne adják át a kisebbeknek felügyelet nélkül digitális készülékeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!