ütős termék

2020.06.22. 07:08

Aranysárga olajat sajtolnak Kisszentmártonban

Hidegen sajtolt olajok készülnek az Ormánság egyik kis településén, Kisszentmártonban. A megyében egyedülálló kisüzemet most mi is meglátogattuk.

M.R.

Egy megfakult tábla hirdeti csak a település főutcáján az Olajütő Szociális Szövetkezetet, nehéz észrevenni, először el is mentünk mellette. Aztán a helyiek útbaigazítottak, és meg is találtuk az olajkészítő üzemet két ház közötti udvaron. Az eldugott helyszín ellenére rendezett, modern körülmények fogadtak. Amint beléptünk, már megcsapott a napraforgó illata, ami egyre erősebb lett, ahogy az üzem hátsó helyisége felé sétáltunk, hiszen éppen ott készült az olaj. A magokat hatalmas gépekbe adagolták, amik kipréselték a szemeket, a lassan csöpögő olajat pedig összegyűjtötték. A sűrű folyadék egészen sötét volt, szinte fekete, de néhányszori szűrés után majd elnyeri a jól ismert, aranysárga színt.

A szövetkezetnél nemcsak napraforgóból készítenek olajat, hanem tökmagból, szőlőmagból, dióból, mákból és lenmagból is. Ízesített termékeik is vannak, így a hidegen sajtolt napraforgóolajat csilivel, fokhagymával, medvehagymával és bazsalikommal dobják fel.

A szövetkezet nem nagy, bár éppen tavaly fejezték be a bővítést, amelynek során egy háromszáz négyzetméteres új épületrészt húztak fel, és nyolc embernek ad munkát. Az olajkészítéshez kizárólag magyar alapanyagokat használnak. A közmunkaprogramnak köszönhetően Kisszentmárton és a környező települések önkormányzatai biztosítják a tökmag legnagyobb részét, a dió Sellyéről érkezik, a többi alapanyag pedig az ország különböző területeiről. Mindenből nagy mennyiség kell, hiszen egy liter olajhoz napraforgóból és dióból nagyjából 2,5 kiló kell, mákból és lenből pedig 3-3,5 kiló szükséges a minőségüktől függőn. Az olajokba nem kerül semmi adalékanyag vagy tartósítószer, ezért illatuk, színük és ízük intenzív marad. A kipréselt melléktermék sem vész kárba, a közeli Majláthpusztán, egy állattartó telepen hasznosítják, a vitamindús szárazanyagot a szarvasmarhák tápjába keverik.

Működésük egyedülálló a megyében

A kisszentmártoni üzem annak idején a „Szövetkezz 2007” pályázatnak köszönhetően alakult meg, működését 2009-ben kezdte meg a mindössze 230 lelket számláló településen. A cél mindenek előtt az volt, hogy munkalehetőséget, megélhetést teremtsenek a térség lakosainak. Az üzemet húszmillió forintból egy régi kocsma raktárépületéből alakították át, a munkát nyolcan kezdték, jelenleg is ennyien vannak. A megyében szinte egyedülállóak, hiszen csak pár településen foglalkoznak még olajsajtolással. Vajszlón a közmunkaprogramban készítenek olajat és aszalt termékeket, Bicsérden pedig a tökmagolajra specializálódtak. Bólyban szintén van egy nagyobb üzem, ott viszont túlnyomórészt takarmányolajat gyártanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában