a pécsiek kedvesek

2020.06.18. 13:09

Emberségből jeles: úgy bántak a zsaruk az idős nénivel, mintha csak a nagyijuk lett volna

Egy olyan történet bukkant fel az interneten, ami nemcsak példaértékű, hanem elgondolkodtató is. Egy pécsi férfi temetésre sietett, végül egy idős asszonyon segített két rendőrrel együtt. Nem is akárhogy. 

N.K. - Zs. J.

Ma, itt Pécsett – temetésre igyekezve – felültem a buszra. Az első, vagy második megállóban felszállt egy idős hölgy - kezdi az írását a pécsi férfi.

Ápolt, nagymama típus volt, de zavartan viselkedett.

Mikor felszállt a buszra, a busz vezetője megkérte az idős asszonyt, hogy foglaljon helyet, hogy biztonságban legyen – írja beszámolójában a férfi, aki mindennek szem- és fültanúja is volt.

- A 8-as számban lakom, de nem tudom melyik utcában – mondogatta az idős néni. Majd lassan, nagyon lassan leült a buszra. A járat addig nem indult el, míg helyet nem foglalt az asszony. Többen ezt sérelmezték is, de a buszvezető türelmesen megvárta a nénit – olvasható a beszámolóban.

Ahogy néztem, riadtnak tűnt. Nem ivott, nem drogozott. Egyszerűen csak, megöregedett – írta a szemtanú.

De a fontos dolgok, a gyerekek és az unokák keresztnevei, még megvoltak neki. Az utca, ahol lakik már nem. Felkeltem és megkérdeztem, van-e nála lakcím kártya. Nem volt.

Eszembe jutott a rendőrség szlogenje: „Szolgálunk és védünk”

Gondoltam, itt van az ideje, a szolgálatnak. Tárcsáztam a 112-es telefonszámot. Kicsit nehezen értették meg, mit is várnék el tőlük, de aztán összejött – folytatta beszámolóját a férfi.

„Erősen érdeklődtek, hogy hol áll a busz, de azt mondtam, hogy megy. Halad. Miután néhány információt összegyűjtöttek, megköszönték a bejelentést és elköszöntek. Mint említettem, temetésre mentem és már a Littke utcát elhagytuk. Mi lesz, ha leszállok?

A néni vajon meddig marad a buszon? Hogy találják meg? Hogy jut haza? Ismét odamentem az idős hölgyhöz és megkértem, szálljon le velem a temetőnél, mert oda jönnek majd érte, hogy haza vigyék. Mosolygott és megköszönte a segítséget. Aztán újabb telefon és a helymeghatározás után,

rövidesen feltűnt a rendőrautó.

Közben néhány régi történettel gazdagodtam (ilyenkor már, csak ezeket őrzi az agy). Köszönöm annak a két fiatal rendőrnek, akik eljöttek a néniért!

Nem azt, hogy eljöttek. Ez a dolguk. Azt, hogy olyan türelemmel beszélt az intézkedő fiatalember, mintha csak a saját nagymamáját szólította volna meg! Újra vissza kaptam a rendőrökbe vetett hitemet, ami elveszni látszott. Jó volt megtapasztalni, hogy emberek teljesítenek szolgálatot a testületnél.

Most – egy jó darabig – megint nem mesélhetek rendőr viccet” – írta beszámolójában a férfi.

A bama.hu elérte a szemtanút, aki annyit kért tőlünk, hogy csak juttassuk el az illetékeseknek a köszönetét, ennél nagyobb felhajtást már nem szeretne a történet köré, hiszen több ezren osztották meg a pécsi zsarukról szóló kedves történetet.

Mi ezt készségesen továbbítottuk is a rendőröknek!

– Bejelentés érkezett, hogy a Krisztina térről a belvárosba közlekedő autóbuszon egy idősebb nő zavartan viselkedik – mondta el lapunknak Schneider Szilárd rendőr, aki társával, Kocsis Krisztiánnal érkezett a temetőhöz tegnap délután. – Mivel csak annyit tudtunk, hogy a buszon utazik, így visszahívtuk a bejelentőt, hogy hová menjünk. A férfi elmondta, temetésre siet, így a pécsi köztemetőnél szállnak le.

Amint a helyszínre érkeztek, rögtön megkérdezték az idős nőtől, hogy hívják, merre lakik. A nő a nevére és a születési idejére emlékezett, de az utca nem jutott eszébe. A név és a születési dátum által sikerült kideríteni, hogy az idős nő a Rózsadombon lakik. Kocsiba ültették, és a lakására szállították. Becsöngettek, de senki nem nyitott ajtót. A szomszédtól sikerült megszerezniük az idős nő unokájának számát, felhívták őt. Kiderült, hogy az asszony férje és fia már korábban a keresésére indultak, de nem találták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!